У Молдові заявили, що російські мільйонери обманом намагались отримати громадянство

11:30 27.01.2024

Голова Агентства державних послуг Молдови (АДП) Мірча Єшану заявив, що з моменту початку війни в Україні в Молдові було здійснено щонайменше 30 спроб отримати громадянство обманним шляхом.

Про це повідомляє Jurnal.md, передає Укрінформ.

Глава АДП уточнив, що це відбувалося за допомогою колишніх або чинних співробітників АДП, які знають процедуру отримання громадянства. За його словами, зазвичай претенденти на громадянство знаходять людину, яка народилася до початку Другої світової війни, між 1935 і 1937 роками, і померла у віці 2-3 років. Вони стверджують, що є нащадком цієї людини, і що вони свого часу мігрували або були депортовані.

"У справі немає свідоцтва про смерть людини, яка народилася до Другої світової війни, а тільки свідоцтво про народження, і вони стверджують, що є їхніми нащадками. Деякі документи у справі, привезені з Росії, виявляються підробленими. У всіх випадках ми відправляємо копії із запитами у РФ, в Україну, в усі країни, з яких отримуємо нотаріально засвідчені документи. Якийсь час ми не отримували відповідей з Росії, але ось уже рік вони відповідають на наші повідомлення", - розповів Єшану.

Очільник АДП повідомив, що йому особисто відомо про двох магнатів-мультимільйонерів із Російської Федерації та Узбекистану, які хотіли отримати молдовське громадянство обманним шляхом.

"Я не можу зараз назвати імена, тому що проводяться спеціальні заходи. Ми точно знаємо, що це шахрайство, ми вже відмовили їм у громадянстві, але ми хочемо переконатися, що люди, які сприяли або були співучасниками цих злочинів, опиняться на лаві підсудних", - сказав Єшану.

Після завершення розслідування ці справи будуть оприлюднені.

Ще на цю тему