Мінветеранів та американський фонд створили в Україні програму з кібербезпеки

08:40 24.01.2024

Міністерство у справах ветеранів України і Фонд цивільних досліджень та розвитку США (U.S. Civilian Research & Development Foundation, CRDF Global) підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо професійного розвитку українських ветеранів у сфері кібербезпеки.

Про це повідомляє сайт Мінветеранів, пише ZN.UA

Зокрема, сторони працюватимуть над реалізацією програми професійного розвитку у сфері кібербезпеки для ветеранів України в межах проєкту «Кіберзахисники».

«Проєкти, в яких бере участь Мінветеранів, відіграють важливу роль у реінтеграції українських захисників і захисниць до цивільного життя. Завдяки проєкту «Кіберзахисники» наші ветерани та ветеранки продовжуватимуть важливу справу із захисту України. Це важливо, адже вони є рушійною силою нашої країни», — наголосила міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

Програма є частиною ініціативи Державного департаменту США з усунення кіберзагроз в Україні та реалізується за стратегічної та фінансової підтримки Управління з координації наданням допомоги Держдепу США для країн Європи.

«Це дозволить забезпечити ветеранам й ветеранкам не лише можливість опанувати та здобути технічні навички, а й сприяти повноцінній реінтеграції до мирного життя та кар’єрному успіху у сфері кібербезпеки у державному секторі», — розповів регіональний директор Фонду цивільних досліджень та розвитку США Михайло Верич.

За його словами, мета проєкту «Кіберзахисники» — підтримка та надання ветеранам та ветеранкам можливість опановувати нову кар’єру, не змінюючи свого справжнього покликання — «захищати країну від зовнішніх загроз, саме тих, котрі існують у цифровому світі».

Вона включає два основних компонента — навчання у сфері кібербезпеки та соціальну адаптацію. Реалізація програми відбувається через чотири ключові напрями:

  • навчально-теоретична основа із питання кібербезпеки;
  • вивчення англійської мови;
  • кар’єрне консультування;
  • психосоціальна підтримка.

Раніше ми писали про те, що держава хоче фінансувати другий і третій рівні системи психологічної допомоги ветеранам. Нагадаємо, в Україні запроваджено трирівневу систему психологічної допомоги ветеранам. Перший рівень – соціально-психологічна підтримка та супровід. Другий рівень – психологічна допомога. Послуги можуть також надаватися у сімейній та груповій формі чи дистанційно. Третій рівень – комплексна медико-психологічна допомога. Вона надається мультидисциплінарними командами мінімум з чотирьох фахівців (один лікар-психіатр та три психотерапевти/психологи).
 

Ще на цю тему