Україна ввела в експлуатацію Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива, - Міненерго

10:00 19.01.2024

Попри загрози воєнного часу, Україна ввела в експлуатацію Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП).

Про це повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на Міненерго.

"Ми маємо віддати належне мужності і відвазі наших українських колег на чолі з міністром енергетики України Германом Галущенком та керівником "Енергоатома" Петром Котіним, які керували успішним введенням в експлуатацію і транспортуванням відпрацьованого ядерного палива з діючих реакторів країни до першого у світі сухого ЦСВЯП", - зазначають партнери.

Як нагадують і міністерстві, будівництво сховища, спроєктованого у партнерстві з компанією Holtec International, було завершено попри воєнний стан та всі ризики. І вже минулого року "Енергоатом" розпочав повноцінно транспортувати відпрацьоване ядерне паливо з вітчизняних АЕС до ЦСВЯП. Запуск сховища дозволив Україні позбутися залежності від Росії і є надзвичайно важливим досягненням, яке має вирішальне значення для подальшої експлуатації енергоблоків.

"Ми дякуємо нашим партнерам з Holtec International за співпрацю, спрямовану на зміцнення енергетичної безпеки та незалежності України. Після повномасштабного російського вторгнення Україна відмовилася від будь-якої співпраці з агресором у сфері атомних технологій. І запуск роботи сховища - важливий інструмент досягнення поставлених цілей", – заявив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Як зазначається, ЦСВЯП оснащене кількома запатентованими конструкціями Holtec, які роблять об'єкт надзвичайно стійким до природних і техногенних загроз.

Протягом 2023 року на майданчику сховища було розміщено 13 контейнерів з ВЯП із трьох вітчизняних АЕС. Це дозволило зекономити понад $150 млн на транспортуванні і зберіганні відпрацьованого ядерного палива. Отже, один рік роботи ЦСВЯП вже повністю покрив витрати на його зведення.

Також у Міненерго нагадали, що НАЕК "Енергоатом" та Holtec International планують побудувати в Україні завод з виробництва контейнерів для відпрацьованого ядерного палива ЦСВЯП, які наразі виготовляються у США. Відповідних домовленостей було досягнуто під час візиту Галущенка до Вашингтону в листопаді 2023 року.

Також співпраця з американською компанією ведеться у напрямку розгортання та будівництва в Україні малих модульних реакторів Holtec. Джерело: https://censor.net/ua/n3468566

Ще на цю тему