РФ 15 років шукала покупця на проблемні "індійські" Су-30К, поки не продала Ефіопії (фото)

18:20 17.01.2024

Як країна-агресор намагається утримувати хоч якісь позиції на світовому ринку озброєнь

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
ВПС Ефіопії оголосили, що отримали два винищувачі Су-30К, які мають тактичні номери "2401" та "2402". Цікаво, що ефіопські військові при цьому не розголошують, звідки і на яких умовах були поставлені ці літаки. І крім того, окрему увагу привертає факт, що камуфляж отриманих Су-30К відрізняється від загальноприйнятого для ефіопських ВПС.

З іншої сторони, формальна логіка підказує, що літаки типу Су-30 Ефіопія могла отримати хіба що від РФ, бо в інших країнах-експлуатантах навряд чи є "зайві" винищувачі цього типу, наприклад у тої ж Індії. Тому цілком ймовірною виглядає наступна версія, в рамках якої Росія могла поставити Су-30К для Ефіопії.

 

Передача Су-30К для ВПС Ефіопії, січень 2024 року, фото з відкритих джерел

Скоріш за все, росіяни поставили своїм ефіопським партнерам вживані винищувачі, які були спочатку поставлені Індії, і котрі потім довелось забирати назад та шукати нового покупця.

Якщо детальніше – у відкритих джерелах можемо знайти, що наприкінці 1990-х років Росія поставила до Індії партію із 18 літаків Су-30К. Ці літаки через недоліки з якістю складання виявились настільки проблемними, що уже в 2003 році індійська сторона поставила питання про повернення назад цих Су-30К, а остаточно повернення цих проблемних літаків росіянам відбулось у 2008 році.

 

Один із "індійських" Су-30К, що були продані в Анголу, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тоді Індія натомість отримала 18 Су-30МКИ за схемою "trade-in", доплативши різницю у вартості літаків, а самі росіяни ці проблемні 18 Су-30К поставили на зберігання в Білорусі, на 558-ий авіаремонтний завод в Барановічах (пояснювали такий вибір тим, щоб мовляв не платити мито за ввіз цих літаків назад у РФ).

Покупця на перші 12 колишніх "індійських" Су-30К Росія знайшла в 2013 році, їх купила Ангола за гроші з російського кредиту. Щоправда, фактична поставка цих літаків ангольським покупцям відбулась лише в 2017-2019 роках.

 

Передача Су-30К для ВПС Ефіопії, січень 2024 року, фото з відкритих джерел

Доля інших шести колишніх "індійських" Су-30К лишалась не визначеною. Але схоже, що як мінімум 2 із цих літаків придбала таки Ефіопія, хоча і не виключеним є варіант із передачею усіх шести Су-30К ефіопській стороні. Загалом ця історія демонструє, як країна-агресор намагається утримувати хоч якісь позиції на світовому ринку озброєнь.


Раніше Defense Express розповідав про те, що РФ продала Ефіопії комплекс РЕБ "Красуха-4", і тут питань більше, чим відповідей. Також ми розповідали про те, як Су-27 в Ефіопії повоювали проти МиГ-29 Еритреї, і чим ця історія виявилась показовою.

 

Винищувачі Су-27 та Су-27УБ зі складу ВПС Ефіопії, грудень 2022 року, фото - twitter-профіль @HammerOfWar5
 

Теми:

Ще на цю тему