Росія вперше за десятиліття не порушувала повітряний простір Естонії протягом року

09:40 17.01.2024

Протягом 2023 року Естонія не зафіксувала порушень повітряного простору російськими літаками, що сталось уперше з початку російської агресії проти України у 2014-му.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ERR.

Російські військові літаки без дозволу пролітали в повітряному просторі Естонії понад 40 разів, починаючи з 2014 року, коли в країні була розгорнута місія НАТО з патрулювання повітряного простору Балтії.

Пік порушень естонського повітряного простору Росією припав на 2016 рік, коли їх було десять. З 2019 року таких випадків було п'ять або менше. У 2022-му в естонський повітряний простір залетіли два гелікоптери й один літак РФ.

Хоча минулого року в повітряному просторі Естонії не було зафіксовано жодних порушень, місії НАТО з патрулювання повітряного простору піднімались у повітря понад 150 разів у відповідь на російські літаки, які пролітали поблизу повітряного простору країн Балтії.

Норвегія дозволила російському літаку перетнути свій повітряний простір
Це приблизно на 100 менше, ніж роком раніше, коли після повномасштабного вторгнення в Україну кількість таких випадків сягнула десятирічного максимуму.

У НАТО пояснюють, що екіпажі російських літаків часто літають без увімкнених транспондерів, не подають передпольотних планів і не встановлюють двостороннього радіозв'язку з диспетчерами повітряного руху.

Командувач штабом Військово-повітряних сил Естонії полковник Янек Лехісте вважає, що тенденція до зменшення кількості польотів пов'язана з повномасштабним вторгненням Росії в Україну.

"Зменшення кількості російських військових польотів (включно з інцидентами) в Балтійському регіоні є результатом війни в Україні, оскільки більшість російської бойової авіації задіяна на українському театрі воєнних дій", – сказав він.

Лехісте, однак, не вважає, що йдеться про зменшення можливостей російських ВПС: вони "в основному ті ж самі", що і до війни, але "змінився фокус і диспозиція".

Теми:

Ще на цю тему