В уряді Індії похвалилися, що врятували світ від зростання цін на нафту

20:40 16.01.2024

Вартість бареля нафти могла б перевищити позначку $200, якби Індія вирішила не купувати дешеву російську нафту з огляду на геополітичні конфлікти.

Про це міністр нафти Індії Хардіп Сінгх Пурі заявив, виступаючи на Всесвітньому економічному форумі у Давосі, пише Бізнес.Цензор.

Він нагадав, що, згідно з прогнозами аналітиків, споживання енергоресурсів в Індії зростає втричі швидше за середньосвітове, і за наступні 20 років воно може сягнути 25% глобального показника.

"Те, що сьогодні відбувається в Індії, я думаю, важливо і для решти світу. Я був у Давосі, напевно, років зо два тому, коли російсько-український чинник займав думки всіх. Я сказав тоді і скажу це зараз: всі ці нові виклики, з якими ми змушені зіштовхуватися, ми повинні зустрічати прагматично", – сказав індійський міністр.

"І я говорю це не для того, щоб провокувати когось, а для того, щоб тільки згадати: якби Індія вирішила в цей момент не бути прагматичною (купуючи російську нафту зі знижками, – ред.), ми зіткнулися б із ситуацією, коли нафта перевищила б $200. Тому що Індія не може зупинитися: ми імпортуємо 85% нафти, і ми повинні вирішувати питання доступності (ресурсів, – ред.) та стійкості", – додав Хардіп Сінгх Пурі.

У 2023 році Індія стала найбільшим імпортером російської нафти, яка продається з суттєвими знижками після того, як західні країни призупинили її імпорт через вторгнення РФ в Україну.

За даними російського уряду, у 2023 році експорт нафти та нафтопродуктів із Росії до Європи впав до 4-5% від загального обсягу, до 90% постачань тепер припадає на Індію та Китай.

Індія – третій за обсягами споживач нафти у світі. У січні-жовтні 2023 року країна імпортувала 201,29 млн тонн нафти (+10,2%).
 

Ще на цю тему