Болгарія інвестує 6 млрд євро в інфраструктуру для швидкого розгортання сил НАТО

15:00 16.01.2024

Болгарія інвестує 6 мільярдів євро в інфраструктуру, яка в разі потреби допоможе розгорнути сили НАТО на східному фланзі, але також може бути використана для цивільних потреб.

Про це заявив у понеділок 15 січня міністр оборони Тодор Тагарев, пише Європейська правда з посиланням на Euractiv.

Наразі на болгарській території перебуває багатонаціональна бойова група НАТО під італійським командуванням, яка налічує близько 1 000 військовослужбовців. 

Планується розширити контингент до 1 500 осіб і побудувати військову базу для потреб НАТО на півдні Болгарії, що дозволить сформувати бригаду.

"Розгортання багатонаціональної бойової групи НАТО на нашій території обговорювали десятки і сотні разів.

Під час мого візиту до США (минулого тижня) ми говорили про те, як (нам) найкраще забезпечити необхідну інфраструктуру як приймаючій країні, і як США можуть допомогти нам, щоб ми могли використати наявні міжнародні фонди співфінансування для її будівництва", – сказав Тагарев в інтерв'ю bTV.

Болгарія має двосторонню угоду зі США про спільне використання чотирьох болгарських військових баз.

Інвестиції в розмірі 6 мільярдів євро не пов'язані з оборонним бюджетом і будуть використані для розвитку дорожньої та залізничної інфраструктури, щоб допомогти швидко розгортати військові формування в разі потреби, сказав Тагарев.

Міністр говорив про нові автомобільні та залізничні шляхи, здатні забезпечити швидке розгортання військ союзників, а також про нафтопроводи, газопроводи та нові склади.

"Ми працюємо над усіма цими питаннями, і не лише в межах компетенції Міністерства оборони", – пояснив Тодор Тагарев.

За словами міністра, є плани, що "всі бойові групи з країн східного флангу НАТО виростуть до бригадних бойових груп – тобто, приблизно до 5 000 осіб". 

"Це станеться тоді, коли це буде потрібно, ми не маємо чіткого графіка на цей момент. Ми повинні бути готові забезпечити умови, коли це станеться", – сказав він.

За останні кілька років Болгарія зробила відносно великі інвестиції у свої збройні сили, намагаючись замінити старе радянське обладнання. 

Країна придбала нові винищувачі F-16 Block 70 за $2,4 млрд, 200 американських бойових машин піхоти Stryker за $1,1 млрд і будує два нових патрульних кораблі.

Тагарев пояснив, що Болгарія стане регіональним центром з ремонту та обслуговування бойових машин Stryker.

Інші проєкти включають посилення берегової охорони, будівництво нових військових радарів і навіть купівлю підводних човнів.

А в січні Туреччина, Болгарія і Румунія підписали угоду про спільну боротьбу з морськими мінами, які загрожують судноплавству в Чорному морі з початку війни в Україні.
 

Ще на цю тему