Європа продовжує купувати російську нафту через Індію — The Independent

11:00 16.01.2024

В Європі продовжують купувати російську нафту, але роблять це не напряму, а через Індію. 

Про це пише The Independent, повідомляє enkorr.ua.

Як зазначає видання, імпорт нафти з Індії до Європейського Союзу (ЄС) зріс до «рекордного рівня», тоді як імпорт російської сирої нафти до Делі 2023 року зріс більш ніж удвічі.

Провідний аналітик Kpler Метт Сміт у розмові з виданням зазначив, що Індія «змогла купити дешеву нафту для своїх НПЗ, потім вона змогла переробити цю нафту і продати продукти переробки за повною ціною».

Той факт, що імпорт російської нафти збільшився, підриває санкції Заходу і свідчить про провал санкцій, зазначив Метт Сміт. У компаніях, які стежать за торгівлею нафтою, кажуть, що зрозуміти, звідки взялася очищена нафта, неможливо.

Крім того, очевидна залежність Європи від російської сировини. Влада ЄС просто не хоче «ліквідувати російські постачання», оскільки це призведе до дуже різкого зростання цін і дефіциту нафти. Минулого року 20 із 27-ми країн ЄС купували російську нафту через Індію, пише видання.

Зі слів Сміта, в Європі намагаються сидіти на двох стільцях, бажаючи зменшити прибуток москви від продажу нафти, але при цьому залишити російську нафту на ринку, оскільки її відсутність завдасть серйозної «економічної шкоди».

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.

Ще на цю тему