Військові сили США та Великої Британії завдали ударів по базах хусітів

08:20 12.01.2024

Президент США Джо Байден виступив з офіційною заявою з приводу удару військових сил США, разом із Сполученим Королівством і за підтримки Австралії, Бахрейну, Канади та Нідерландів по базах хуситів у Ємені. 

Текст заяви опубліковано на сайті Білого дому, пише ZN.UA.

«Сьогодні, за моїм наказом, військові сили США – разом із Сполученим Королівством і за підтримки Австралії, Бахрейну, Канади та Нідерландів – успішно завдали ударів по ряду цілей у Ємені, які повстанці-хусити використовували, щоб загрожувати свободі судноплавства на одному з найважливіших водних шляхів світу».

Байден каже, що ці удари є прямою відповіддю на безпрецедентні атаки хуситів на міжнародні морські судна в Червоному морі, в тім числі з використанням протикорабельних балістичних ракет, що сталося вперше в історії.

«Ці атаки поставили під загрозу персонал США, цивільних моряків і наших партнерів, поставили під загрозу торгівлю та свободу судноплавства», - зазначає президент Сполучених Штатів.

Понад 50 країн постраждали від 27 атак на міжнародне комерційне судноплавство. Екіпажі з понад 20 країн зазнавали погроз або були взяті в заручники під час актів піратства. Понад 2000 кораблів були змушені відхилити свій курс на тисячі миль, щоб уникнути Червоного моря, що може спричинити тижні затримок у термінах доставки продуктів. А 9 січня хусити здійснили найбільшу на сьогодні атаку, націливши її безпосередньо на американські кораблі.

Джо Байден поінформував, що минулого місяця Сполучені Штати розпочали операцію «Охоронець процвітання». Коаліція з понад 20 країн взяла на себе зобов’язання захищати міжнародне судноплавство та стримувати атаки хуситів в Червоному морі. Минулого тижня, разом із 13 союзниками та партнерами, США зробили недвозначне попередження про те, що дії хуситів матимуть наслідки, якщо їхні атаки не припиняться. Вчора Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію з вимогою до хуситів припинити напади на торговельні та комерційні судна.

«Сьогоднішні оборонні дії відбулися після цієї широкомасштабної дипломатичної кампанії та ескалації нападів хуситів на комерційні судна», – підкреслює Джо Байден. – «Ці цілеспрямовані удари чітко сигналізують, що Сполучені Штати та наші партнери не потерплять нападів на наш персонал і не дозволять ворожим особам поставити під загрозу свободу судноплавства на одному з найважливіших комерційних маршрутів у світі».

«Я без вагань вживу подальших заходів для захисту наших людей і вільної міжнародної торгівлі, якщо це буде необхідно», - додав президент США
 

Ще на цю тему