Через атаки хуситів 18 судноплавних компаній оминають Червоне море

17:40 04.01.2024

Через загрозу з боку єменських хуситів вже близько 18 судноплавних компаній вирішили оминати Червоне море та перенаправили свої судна в обхід Південної Африки.

Про це заявив генеральний секретар Міжнародної морської організації (ІМО) Арсеніо Домінгес під час засідання Радбезу ООН у середу 3 січня, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу ООН.

"До деескалації також закликав генеральний секретар Міжнародної морської організації (ІМО) Арсеніо Домінгес, який підкреслив важливість забезпечення безпеки моряків, свободи судноплавства і стабільності ланцюгів поставок. На судноплавний шлях через Червоне море припадає 15% світової торгівлі, і близько 18 судноплавних компаній вже вирішили перенаправити свої судна в обхід Південної Африки, щоб зменшити ризики", - йдеться у повідомленні.

Домінгес додав, що це вимагає 10 додаткових днів подорожі, що призводить до підвищення фрахтових ставок і негативно впливає на торгівлю.

"Занепокоєні нападами на судна в Червоному морі, високопосадовці ООН на брифінгу в Раді безпеки закликали захистити глобальні ланцюги поставок, уникаючи поглиблення регіональної напруженості… Постійні загрози морському судноплавству з боку хуситів у поєднанні з ризиком подальшої військової ескалації можуть потенційно вплинути на мільйони людей в Ємені, регіоні та світі", - повідомили у пресслужбі ООН.

Помічник генерального секретаря з питань Близького Сходу, Азії та Тихоокеанського регіону Халед Хіарі також закликав до негайного звільнення судна Galaxy Leader та його екіпажу, захопленого хуситами 19 листопада 2023 року. Він наголосив, що такі інциденти, які походять з контрольованих хуситами районів Ємену, повинні припинитися.

Як повідомлялося, 19 листопада у Червоному морі повстанці-хусити із Ємену захопили вантажне судно із 25 членами екіпажу. Судно Galaxy Leader ішло під прапором Багамських островів і прямувало в Індію.

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявила, що на викраденому судні не було громадян Ізраїлю, а Galaxy Leader не є ізраїльським кораблем.

Згідно із повідомленнями, судно зареєстроване на британську компанію, яка частково належить ізраїльському магнату Аврааму Унгару і нині орендується японською компанією.

За інформацією ЗМІ, на борту судна перебували українці, болгари, філіппінці та мексиканці.
 

Ще на цю тему