Експорт російської нафти до Індії впав на третину через проблеми з оплатою – Bloomberg

09:40 02.01.2024

Обсяги постачань російської нафти до Індії у грудні впали до до найнижчого рівня з січня 2023 року, оскільки шість танкерів не змогли доставити вантаж через проблеми з оплатою на тлі посилення санкцій.

За даними консалтингової компанії Kpler, після зростання до історичного рекорду у 2,15 мільйона барелів на день у травні минулого року, імпорт нафти з Росії зменшувався, а у грудні він впав до 1,48 мільйона барелів на день, передає , пише БізнесЦензор з посиланням на Bloomberg.

Це мінімум із січня 2023 року, коли до Індії було відправлено 1,4 млн барелів російської нафти.

Падіння експорту російської нафти до Індії пов'язане з тим, що індійські нафтопереробні заводи, які протягом 2023 року отримували в середньому 140 тис. барелів на день сорту Sokol, через проблеми з оплатою не змогли придбати понад 5 млн барелів, які до Індії доставили шість танкерів.

Цьому завадило те, що дочірнє підприємство "Роснєфті" – ТОВ "Сахалін-1", зіштовхнулося з труднощами під час відкриття банківських рахунків в Об'єднаних Арабських Еміратах (ОАЭ).

За даними Kpler, танкери з нафтою російської марки Sokol досі простоюють біля узбережжя Індії, а два з них вказали, що можуть вирушити до Китаю. Однак це не зупинило експорт російської нафти на індійський ринок, три нові судна вказали Індію як кінцевий пункт призначення.

При цьому за весь 2023 Індія збільшила імпорт нафти з Росії більш ніж удвічі в порівнянні з аналогічним періодом 2022 року. У середньому на індійський ринок надходило 1,79 млн барелів на день, тоді як імпорт нафти з Іраку, другого за величиною постачальника, скоротився на 11% – до 908 тис. барелів на день.

Як повідомлялося, за підсумками 2023 року експорт нафти та нафтопродуктів із Росії до Європи впав до 4-5% від загального обсягу, до 90% постачань тепер припадає на Індію та Китай.
 

Ще на цю тему