В Україні не сплачують податки з половини експортованого зерна – Гетманцев

09:20 27.12.2023

З половини експортованого з України збіжжя не сплачуються податки, оскільки деякі землі обробляють не за документами. 

Потреба законопроєкту боротьби з «чорним» зерном виникла, оскільки у цьому випадку митниця і правоохоронні органи не досконалі. Про це розповів голова комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у інтерв’ю LIGA.net, пише видання USM.

«Фермер взяв це зерно, воно чорне, походження в нього немає, оформив його на фіктивну фірму, завантажив на судно, яке згодом пішло, потім він переписав це зерно на таку ж фіктивну фірму декілька разів за кордоном, гроші в країну не повернулись, жодної копійки податків не сплачено. І такого зерна приблизно половина», — пояснив Данило Гетманцев.

За його словами, механізм законопроєкту полягає у тому, що у кожного зерна має бути історія.

«Тобто експортувати зможе лише платник ПДВ, у платника ПДВ на це зерно має бути вхід ПДВ і так до першого виробника. Весь цей ланцюг має бути з ПДВ. Якщо у тебе немає документа походження цього зерна, тебе не випускають нормою закону», — додав Гетманцев.

Він також розповів, що СБУ пропонує надати тримісячний строк, щоб аграрії змогли сплативши державі великий відсоток від вартості «чорного» зерна, щоб одноразово його вивести. Наразі триває обговорення.
 

Ще на цю тему