Як ворог може змінити тактику застосування авіації, якщо різанина "ВКС" продовжиться

18:40 26.12.2023

Навряд у РФ будуть продовжать без змін використовувати тактичну авіацію й відправляти її на забій до ПС ЗСУ, а спробують по іншому застосовувати свої літаки

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Знищення за останні декілька днів одразу чотирьох фронтових бомбардувальників Су-34 та ще одного багатофункціонального винищувача Су-30 "ВКС" РФ це завдання ворогу доволі болючих втрат. І скоріш за все є певним шоком, як для російських льотчиків, так в їх командування. Бо за їх парадигмою використання керованих ракет та бомб з УМПК дозволяло не входити у зону дії української протиповітряної оборони.

Але почуття безкарності дуже швидко випарувалось й, як вже повідомили в Оперативному командуванні Південь, інтенсивність використання ворожої авіації різко знизилась після 22 грудня, коли одночасно збили три Су-34. Цілком можливо, що й після знищення одного Су-30 у районі Чорного моря та ще одного Су-34 на Мелітопольському напрямі ворог також візьме паузу й на цих ділянках.


Водночас ця пауза означає те, що у "ВКС" РФ будуть намагатися знайти відповідь на питання, як продовжити бойові вильоти. Й наразі там вочевидь вбачають причину знищення літаків у далекобійному ЗРК, в першу чергу, Patriot, які деякі воєнкори навіть "поставили на бронепотяг".


Й зрештою задача у ворога дійсно не така вже й проста, бо виглядає наступним чином. Дальність дії Patriot з ракетами GEM-T проти аеродинамічних цілей - 160 км. Дальність скидання бомб з УМПК - 60-70 км, дальність пуску протирадіолокаційних ракет Х-31П - 110 км, Х-59М до 115 км, хоча її модернізована версія Х-59МК - до 290 км.


Тобто все окрім Х-59МК можливо запустити лише у зоні дії Patriot, а дальність найбільш далекобійної керованої ракети тактичної авіації зменшується на зону, яка контролюється цим ЗРК.

 

Дальність знищення цілей ракетами GEM-T від Patriot з виключно умовного пускового району

Якщо взяти виключно умовне розміщення Patriot на дальності 60 км від лінії фронту він закриває ще 100 км вже окупованої території ворога. Водночас необхідно розуміти, що параметри знищення цілі на відстані 160 км відноситься лише до умов, коли ціль знаходиться на певній висоті, бо на такий дальності радіогоризонт це близько 1700 метрів.

Якщо літак буде знаходитись нижче, наприклад на 500 метрах, то він з'явиться над радіогоризонтом лише на відстані у 100 км, якщо на 50 метрах - близько 40 км. У цьому й полягає суть польоту бойової авіації на надмалих висотах, що унеможливлює появу на РЛС противника.

 

Жовтим показана умовна лінія над якою РЛС може бачити літаки через кривизну землі - радіогоризонт

Але чим нижче літак знаходиться - тим менша дальність застосування авіаційного озброєння. Наприклад, коли у Австралії проводили тести прототипу JDAM-ER під назвою Kerkanya то отримали наступні параметри: при скиданні з висоти 8,2 км та швидкості носія у 0,68 Маха дальність склала 120 км, а при 9,1 км та 0,9 Маха - 140 км. Це саме стосується й ракет - чи нижче їх запускати, тим менше буде запас потенціальної енергії та більші витрати на подолання спротиву повітря.

Саме тому дальності застосування бомб з УМПК, протирадіолокаційних та керованих ракет при маловисотному польоті будуть значно менші. Звісно ворог зможе спробувати запускати бомби з УМПК у режимі кабрування. Зокрема повертаючись до параметрів Kerkanya при її скиданні з висоти 610 метрів при куті атаки 45 градусів та швидкості 0,82 Маха був досягнутий параметр 44 км. Це звісно не повністю убезпечує від ЗРК, але мінімізує час знаходження під можливим обстрілом, бо одразу після скидання літак лягає на зворотній курс та повертається на надмалу висоту.

ФАБ з УМПК

Щодо можливості УМПК витримати такі маневри існують питання. Бо часом ці бомби розвалюються у повітрі й при звичайному скиданні з висотного польоту. Також невідомо які обмеження накладаються на носій під час використання цих бомб щодо кутів атаки, швидкості та перевантажень.

Але скоріш за все у "ВКС" РФ все ж таки спробують застосувати такий метод, бо не можуть дозволити собі просто поставити на землю тактичну авіацію або продовжити її використання в аналогічному режимі.

Теми:

Ще на цю тему