У Туреччині заявили, що завдали ударів по Сирії і півночі Іраку у відповідь на вбивство своїх солдатів

18:20 25.12.2023

Туреччина заявила в понеділок 25 грудня, що її військово-повітряні сили "нейтралізували" 26 курдських бойовиків внаслідок ударів в Сирії і на півночі Іраку у відповідь на вбивство солдатів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

У суботу 23 грудня міністерство оборони Туреччини заявило, що 12 турецьких солдатів загинули під час боїв із представниками Робітничої партії Курдистану (РПК) на півночі Іраку, що спонукало Анкару провести низку повітряних ударів і операцій в регіоні.

У понеділок у турецькому відомстві заявили, що за попередніми даними, щонайменше 26 бойовиків були "нейтралізовані" внаслідок цих ударів.

Турецький міністр оборони Ясар Гюлер також заявив у неділю, що ще 30 представників РПК були нейтралізовані в районі на півночі Іраку, де Туреччина проводить транскордонні операції.

Крім того, турецька поліція затримала 52 особи на молодіжному заході, організованому прокурдською Партією рівності і демократії народів (DEM) у південно-східній провінції Діярбакир.

Міністр юстиції Йилмаз Тунч повідомив, що підозрюваних звинуватили у "прославлянні злочину і злочинця" і "поширенні пропаганди терористичної організації", і додав, що ордери на арешт були видані й на інших осіб.

Робітнича партія Курдистану визнана терористичною організацією Туреччиною, США і Європейським Союзом. Турецькі війська регулярно завдають ударів по сусідньому Іраку в рамках наступу на бойовиків РПК, що базуються там.

Зокрема, у жовтні Туреччина завдала ударів на півночі Іраку після того, як курдське бойове угруповання взяло на себе відповідальність за вибухи біля урядових будівель в Анкарі.

В уряді Туреччини заявили, що силовики провели майже пів тисячі операцій проти мережі Робітничої партії Курдистану.