Турецький центробанк підвищив процентну ставку до 42,5% для боротьби з високою інфляцією

12:00 22.12.2023

Центральний банк Туреччини у четвер підвищив ключову процентну ставку на 2,5 процентних пункти в межах боротьби з високою інфляцією, через яку багато домогосподарств не можуть дозволити собі орендну плату та товари першої необхідності.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє AP.

Комітет з монетарної політики банку підвищив базову ставку до 42,5%, що стало сьомим підвищенням процентної ставки поспіль для приборкання інфляції, яка минулого місяця зросла до 61,98%.

Водночас турецький центробанк дав зрозуміти, що підвищення ставок, яке призвело до зростання вартості запозичень з 8,5% до нинішніх 42,5%, може незабаром закінчитися.

"Комітет планує якомога швидше завершити цикл посилення монетарної політики, жорсткість якої зберігатимеся стільки, скільки буде необхідно для забезпечення стійкої цінової стабільності", – йдеться в заяві.

Ердоган після зустрічі з Орбаном прогнозує гальмування євроінтеграції України та Молдови
Серія підвищень ставок відбулася після того, як президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган – прихильник політики зниження ставок для боротьби з інфляцією – змінив курс та призначив нову економічну команду після свого переобрання в травні.

До цього Ердоган звільняв голів центробанків, які чинили опір його політиці зниження ставок, що призвело до стрімкого зростання цін та спровокувало валютну кризу.

Водночас центральні банки по всьому світу стрімко підвищували процентні ставки, щоб стримати стрибок споживчих цін, пов'язаний з відновленням після пандемії COVID-19 та повномасштабною війною РФ проти України.

Ще на цю тему