10 країн запустили Талліннський механізм для кібердопомоги Україні

18:20 20.12.2023

Естонія та ще 9 держав 20 грудня запустили Талліннський механізм для посилення кіберпідтримки України у цивільній сфері.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило Міністерство закордонних справ Естонії у своїй заяві. 

Талліннський механізм, зазначили в естонському МЗС, був створений на першій зустрічі країн-донорів цієї весни. За допомогою цього механізму будуть систематизовані потреби України та співвіднесені з можливостями донорів таким чином, щоб підтримка різних країн становила єдине ціле, а Україна була здатна захистити себе в кіберсфері. 


Не лише навчатися, але й навчати: що забезпечує успіхи кібердипломатії України
Донорами Талліннського механізму є Естонія, Нідерланди, Канада, Польща, Франція, Швеція, Німеччина, Данія, США та Велика Британія. НАТО і Європейський Союз є членами-спостерігачами у цьому механізмі. 

Механізм має естонський фронт-офіс у Києві, польський бек-офіс у Варшаві та координаційну групу, яка об'єднує представників України та всіх донорів. Механізм відкритий для приєднання нових членів.

До участі в Механізмі залучені високотехнологічні компанії та неурядові організації країн-донорів. 

Також, згідно з повідомленням, Естонія виділяє 500 тисяч євро для Талліннського механізму через свій бюджет співпраці у сфері розвитку на 2024 рік. 

Талліннський механізм працює паралельно з ІТ-коаліцією, яка займається вирішенням кіберпроблем України у військовій сфері. 

Міжнародний кримінальний суд зазнав кібератаки
"Агресивна війна Росії проти України ведеться не лише на звичайному полі бою… Цілями Росії є кібернетичні можливості України, як військові, так і цивільні, і тому дуже важливо підтримувати кібернетичну оборону України та її здатність відновлювати і розвивати відповідну інфраструктуру", – прокоментував міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна. 

"На жаль, цілком ймовірно, що кібератаки з боку Росії триватимуть в осяжному майбутньому. Саме тому за допомогою цього механізму ми надаємо шанс посилити системну готовність і стійкість України до кібератак у довгостроковій перспективі", – додав міністр.

Ще на цю тему