Україна та Румунія дійшли згоди щодо каналу «Дунай — Чорне море»

12:40 19.12.2023

Україна та Румунія владнали 20-річну суперечку стосовно облаштування глибоководного суднового ходу «Дунай — Чорне море».

Спір стосувався зобов’язань України за Конвенцією про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті (Конвенція Еспо), повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець, пише usm.media.

За словами міністра, суперечку вдалося остаточно розв’язати на полях 9-ї наради сторін Конвенції Еспо в Женеві.

«Ми виконали “домашню роботу” і здолали довгий шлях по приведенню у відповідність проєкту до вимог Конвенції. Адже Україні не байдуже на добросусідські відносини та дотримання норм міжнародного права. Ми хочемо і можемо шукати спільну мову та виправляти помилки минулого», — написав Стрілець у Facebook.

Міждержавний спір щодо каналу «Дунай — Чорне море» тривав з 2004 року. Відтоді Україна запустила плавання в «експериментальному режимі». Єврокомісія і Румунія мали претензії до України через природоохоронний статус дельти.

Для вирішення суперечки у січні 2005 року створили Комісію для формування обґрунтованої думки щодо можливих наслідків впливу від використання каналу.
 

Ще на цю тему