РФ показала, що може підняти в повітря одразу сім Ан-124, але є нюанс(фото)

13:00 18.12.2023

Про що нам може говорити ця "прогулянка слонів", яку влаштувала військово-транспортна авіація РФ

Як інформує Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Міноборони РФ заявило, що провело льотно-тактичні навчання військово-транспортної авіації (ВТА) із використанням одразу семи літаків Ан-124. Стверджується, що так армія РФ хотіла перевірити рівень підготовки молодих льотчиків ВТА при перекиданні повітрям на великі відстані підрозділів із штатною технікою та озброєнням.

Польоти виконувались за складних метеоумов, на дальність 1000 при середній швидкості 500 км/год. Але у цій історії з "прогулянкою слонів", яку влаштували рашисти для "Русланів" військово-транспортної авіації є значно цікавіші нюанси.

 

Російські Ан-124 під час навчань військово-транспортної авіації, грудень 2023 року, фото з відкритих джерел

Для початку варто вирахувати, а яку ж тоді частку із наявних "Русланів" росіяни здатні одночасно здійняти в повітря.

The Military Balance 2023 говорить, що в строю військово-транспортної авіації "ВКС РФ" є загалом 11 літаків типу Ан-124. Але ж тут треба звернути увагу, що для цього навчання рашисти задіяли "Руслани" не тільки зі складу ВТА, але й із так званого "224 летного отряда" Міноборони РФ.


Різні російські джерела дають "розкид" від 5 до 9 літаків Ан-124 в строю "224 летного отряда". Головне управління розвідки у повідомленні за липень 2022 року вказувало, що для перевезень в Білорусь ця структура використовувала сім літаків Ан-124 "Руслан".

 

Російські Ан-124 під час навчань військово-транспортної авіації, грудень 2023 року, фото з відкритих джерел

Але навіть якщо виходити із мінімальної цифри в п’ять "Русланів" у строю "224-го летного отряда", то виходить, що за один раз російські військові можуть підняти в повітря менше половини наявних літаків Ан-124.

Окрема цікава історія – а як саме рашисти можуть зараз обслуговувати Ан-124 "Руслан" своєї військово-транспортної авіації.


З однієї сторони, у відкритому доступі є дані про те, що станом на 2021 рік Міноборони РФ обслуговування своїх "Русланів" довірило концерну "Ильюшин". І що протягом 2019-2020 років начебто була проведена модернізація п’яти літаків цього типу на потужностях Ульяновского авіазаводу.

 

Шість літаків Ан-124 із складу ВКС РФ перед початком своєї "прогулянки слонів", січень 2021 року, фото з відкритих джерел

З іншої сторони, росіяни і в цих умовах можуть мати суттєві проблеми із можливістю обслуговувати свої Ан-124 "Руслан", при цьому для всіх користувачів. І тут варто згадати той факт, що після листопада-грудня 2022 року РФ використовує "Руслани" навіть зі складу підсанкційної авіакомпанії "Волга-Днепр" для "повітряного мосту" з Китаєм, ймовірно – для доставки необхідного у війні проти України.

Теми:

Ще на цю тему