РФ запланувала зробити 70 Ту-214 на заводі-виробнику Ту-160 і Ту-22М3, а план не виконується(фото)

08:40 14.12.2023

Цей приклад гарно ілюструє характер процесів в російській літакобудівній галузі

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Рашистські профільні ресурси повідомляють, що авіазавод в Казані (він же КАПО) за 2023 рік не зміг поставити поставити ні одного із трьох передбачених літаків типу Ту-214. У найвищій стадії готовності до передачі перебуває пасажирський "спецборт", який ймовірно передбачено або для Міноборони РФ, або ж взагалі для "летного отряда Росссия", тобто авіакрила, що обслуговує Кремль та уряд країни-агресора. Але цей "спецборт" вдасться ввести в експлуатацію лише в наступному році.

Замовник та модифікація інших двох Ту-214, які зараз стоять на потужностях КАПО, не розкриваються також. Але про всяк випадок треба деталізувати, що транспортної версії в Ту-214 поки що нема.


Недобудовані Ту-160 на стапелях Казанского авіаційного заводу, фото з відкритих джерел

Хоча формально тут мова про сегмент "цивільної" авіації РФ, ця історія насправді має пряме відношення до роботи російського ВПК. Оскільки той же КАПО – це підприємство, яке колись виготовляло, а тепер проводить ремонти та модернізацію важких бомбардувальників Ту-22М3.

А головне – авіазавод в Казані і далі є виробником стратегічних бомбардувальників типу Ту-160, особливо у версії Ту-160М, яка виготовляє із заготовок радянських часів у форматі "воспроизводства".


Що стосується тих же Ту-214, то такі літаки можуть виконуватись не тільки у "цивільній" пасажирській версії, але і як військові розвідувальні літаки також, під індексом Ту-214Р.

 

Рашистський літак радіоелектронної розвідки Ту-214Р, ілюстративне фото з відкритих джерел

А от далі по тому ж КАПО маємо таку цікаву картину. У відкритому доступі є дані про те, що станом на 2021 рік потужності цього авіазаводу були оновлені лише на 40% від плану. Через що наприклад це підприємство ще може складати ті самі Ту-160 із радянських заготовок, але не може виготовляти ці бомбардувальники з нуля.

А в січні 2022 року навіть мала місце ситуація, коли КАПО за рішенням суду мало виплатити Міноборони РФ 5,4 мільярди рублів за зрив строків поставок Ту-160М.


Втім, ці всі деталі аж ніяк не "завадили" уряду РФ спочатку в квітні 2022 року "нарізати" авіазаводу в Казані завдання виробляти по 10 Ту-214 рік, а потім – і продублювати це завдання у програмі розвитку цивільного літакобудування на 2023-2030 роки, затвердженій влітку 2022 року.

 

Викатка із заводського цеху рашистського Ту-160, виготовленого із "заготовок" часів СРСР, 30 грудня 2022 року, зображення з відкритих джерел

А тепер, як бачимо, це все також "не завадило" уряду РФ взагалі ніяк не проконтролювати виконання власних завдань, навіть якщо в розрізі лише одного, але дуже важливого заводу для всієї літакобудівної галузі країни-агресора. Що в свою чергу гарно ілюструє характер процесів в російській літакобудівній галузі.

Теми:

Ще на цю тему