ЄСПЛ розпочинає розгляд по суті справи «Україна проти Росії» щодо окупації Криму

15:40 13.12.2023

13 грудня у Європейському суді з прав людини розпочалися слухання у міждержавній справі України проти Росії, в якій Київ звинувачує Москву в "адміністративній практиці" систематичних порушень Європейської конвенції про захист прав людини в анексованому нею Криму з лютого 2014 року.

Про це пише DW, повідомляє Цензор.НЕТ.

"Кримська справа" стосується і депортації в Росію українських "засуджених" за сфабрикованими справами, а також переслідувань українських політв'язнів.

Раніше ЄСПЛ визнав прийнятними низку скарг української сторони у цій справі і тепер розгляне їх по суті. Водночас суд перевірить прийнятність об'єднаних в одну міждержавну справу позовів щодо політв'язнів і передання в Росію українських "засуджених", повідомили у Страсбурзі.

Слухання у цій справі публічні, однак після них суд розпочне закрите обговорення. На сайті ЄСПЛ повідомляється, що рішення буде ухвалено пізніше, але конкретних термінів поки що не вказано.

Зазначається, що наразі на різних стадіях розгляду в ЄСПЛ перебувають загалом чотири позови України проти Росії. Один із них - спільний із Нідерландами - про порушення прав людини на окупованих територіях Донбасу, включно зі справою про збитий "Боїнг" рейсу МН17. Другий - це скарга, в якій Росія називається причетною до цілеспрямованих убивств політичних опонентів, і справа про захоплення українських моряків і суден у Керченській протоці 2018 року. Крім того, до суду надійшло понад 7400 індивідуальних заяв, що стосуються анексії Криму, війни на Сході України і подій в Азовському морі, а також повномасштабних бойових дій Росії на території України з 24 лютого 2022 року.
 

Ще на цю тему