Парламент Болгарії подалав вето президента на відправку Україні БТРів

08:00 09.12.2023

Національні збори Болгарії в п’ятницю, 8 грудня, проголосували за подолання вето президента Румена Радєва на передачу Україні 100 бронетранспортерів відповідно до угоди, яку ратифікували в листопаді.

Про це пише ZN.UA з посиланням на The Sofia Globe.

Пропозицію скасувати президентське вето затвердили 161 голосом «за». Проти цього голосували 55 депутатів.

Як пояснили у виданні, конституція Болгарії дає главі держави лише обмежене право вето, яке передбачає повернення законів парламенту для подальшого розгляду. Вето можна подолати простою більшістю голосів, або ж підтримати його та опрацювати ветовані положення.

Згадана угода про передачу Україні бронетранспортерів радянського виробництва також передбачає надання Болгарією надлишкових боєприпасів і запасних частин.

Президент Болгарії Румен Радєв раніше пояснив вето на ухвалений парламентом закон про відправку Україні близько 100 бронетранспортерів тим, що депутати нібито були недостатньо ознайомлені з умовами надання техніки. За його словами, в законі вказано, що безоплатна передача техніки здійснюється з огляду на її непотрібність. Хоча болгарський прем’єр Николай Денков казав, що ці машини ніколи не використовували в Болгарії, а військові навіть не проходили відповідне навчання.
 

Ще на цю тему