Одна з країн передасть Україні несправні ПЗРК і зенітні ракети, які можна буде полагодити, і допоможе з навчанням

16:00 08.12.2023

Болгарія погодила низку рішень щодо оборонної допомоги Україні

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Болгарія прийняла низку рішень щодо підтримки Сил оборони України — вони охоплюють як передачу озброєння, так і зусилля з навчання наших військовослужбовців, про це вчора, 7 грудня, повідомила низка болгарських ресурсів.

Так, передусім відзначимо, що після "жарких дебатів" у комітеті оборони зрештою було прийнято рішення про передачу Україні "несправних застарілих" ПЗРК, а також "зенітних ракет різних типів" — у Болгарії відзначають, що Україна має можливість відновити це озброєння, йдеться у повідомленні bnr.bg.

Нагадаємо, що наприкінці вересня Болгарія окремо і також у важких суперечках погодила передачу Україні ракет до ЗРК С-300, тоді також йшлося про те, що це застарілі ракети, які нам треба буде ще полагодити, щоб використовувати їх для захисту неба. І що йшлося про ймовірну передачу 3-5% від усіх ракет, що є в Болгарії. Нагадаємо, що згідно з даними Military Balance за 2023 рік, країна має на озброєнні ПЗРК "Стрела-2", а також ЗРК "Оса", C-125М та "Куб".

Повертаючись до іншої погодженої допомоги від Болгарії, то ця країна візьме участь у навчанні наших військових — до чотирьох піхотних/механізованих рот, загальна кількість — 160 бійців.


І також ця країна допоможе у підготовці наших пілотів на багатофункціональні винищувачі F-16, зокрема з використанням повітряного простору країни. Нагадаємо, в листопаді минулого року Болгарія остаточно погодила закупівлю восьми додаткових винищувачів.

Нагадаємо, раніше президент країни ветував передачу Україні 100 застарілих бронетранспортерів БТР-60, але інші посадовці в країні назвали таке рішення "ганьбою" і запевнили, що парламент зможе подолати це вето.

 

Болгарський БТР-60, фото — dvidshub.net

Крім того, варто ще згадати, як ще в березні цього року стало відомо, що ЗСУ таємно отримали озброєння болгарського виробництва на мільярди доларів, без якого б на полі бою було важче.

Ще на цю тему