Євросоюз продовжив на три роки санкції за порушення прав людини – у списку 47 росіян

13:00 05.12.2023

Рада ЄС продовжила на три роки глобальний режим санкцій за порушення прав людини – цей рамковий юридичний механізм діятиме до 8 грудня 2026 року.

Про це повідомляється на сайті Європейської ради, передає Укрінформ.

«Рада ЄС сьогодні продовжила на три роки, до 6 грудня 2026 року, Глобальний режим санкцій за порушення прав людини, який спрямований проти осіб та установ, причетних до серйозних порушень прав людини в усьому світі. Обмежувальні заходи, як і раніше, переглядатимуться щороку», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, до санкційного переліку на сьогодні входять 67 фізичних осіб та 20 установ. На них поширюються такі заходи, як заборона на подорожі до ЄС та заморожування фінансових активів. Громадянам і установам ЄС заборонено надавати будь-яку фінансову допомогу внесеним до списку фізичним та юридичним суб’єктам.

Рамковий глобальний режим санкцій ЄС за порушення прав людини був запроваджений 7 грудня 2020 року, що надало Європейському Союзу правову основу для притягнення до відповідальності осіб, установи та організації, які причетні, залучені або асоційовані із порушеннями прав людини по усьому світові.

До загального санкційного списку входять 47 громадян РФ, які відповідальні за системні порушення прав людини під час дій проти України, причетні до внутрішніх репресій на території РФ або до міжнародних злочинів, зокрема на території ЦАР. У списку є російські посадовці, зокрема голова Слідкому Бастрикін та головнокомандувач військ нацгвардії РФ Віктор Золотов, поліцейські, причетні до переслідування людей «нетрадиційної орієнтації» у Чечні, «Група Вагнера» і її члени, низка прокурорських та наглядових установ РФ.

Востаннє список доповнювався 8 вересня 2023 року - тоді під обмежувальні заходи потрапили шестеро представників прокуратури та силових структур у тимчасово окупованому Криму, які брали участь у неправомірних «судових процесах» та переслідуваннях представників кримськотатарського народу та громадян, не згодних із діями окупаційного російського режиму.
 

Ще на цю тему