Молдова обурена черговою торговельною війною з боку РФ

10:00 02.12.2023

Агентство безпеки харчових продуктів Молдови (ANSA) в п’ятницю, 1 грудня, розкритикувало як необґрунтоване рішення Росії обмежити імпорт молдовської сільгосппродукції через нібито виявлених шкідників.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться в заяві агентства.

ANSA вказує, що останнє рішення російської влади запровадити ембарго на молдавські фрукти та овочі "необґрунтоване і завдає шкоди молдавським виробникам". Крім того, воно суперечить міжнародним фітосанітарним принципам і не ґрунтується на реальних аргументах.

"Молдовські фрукти та овочі експортують більш ніж у 80 країн світу, цього року обсяги експорту слив і яблук у європейські країни подвоїлися. Від жодної країни, крім Росії, не було повідомлень про жодні порушення", – заявляє відомство.

Молдова за рік на третину скоротила експорт до Росії
Там додали, що ембарго, введене Росією, "не має жодного стосунку до якості продукції з Молдови", а до 1 грудня російська влада офіційно не повідомляла про намір запровадити будь-які обмеження.

30 листопада Россільгоспнагляд – російський фітосанітарний регулятор – заявив, що Росія з 4 грудня обмежує ввезення сільгосппродукції з кількох районів Молдови через "систематичні виявлення в овочах і фруктах карантинних об'єктів, здатних завдати багатомільярдних збитків сільськогосподарському виробництву Росії".

Ще на цю тему