США планують вдвічі скоротити енергетичні доходи РФ до 30 року — FT

14:20 01.12.2023

Вашингтон має намір вдвічі скоротити доходи Росії від продажу нафти і газу до кінця цього десятиліття, заявив помічник держсекретаря США з питань енергетичних ресурсів Джеффрі Пайєтт, стверджуючи, що західні санкції проти Москви необхідно зберігати "багато років". 

Про це повідомляє FT, пише видання ZN.UA.

Пайєтт сказав в інтерв'ю Financial Times, що обмеження можливостей глави Кремля Владіміра Путіна фінансувати вторгнення в Україну має гарантувати, що Росія ніколи більше не зможе напасти на своїх сусідів.

Росія продовжує експортувати великі обсяги нафти з початку повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Однак Міжнародне енергетичне агентство прогнозує, що експорт нафти і газу з РФ може впасти щонайменше на 40-50% до 2030 року, якщо західні санкції проти російської енергетичної галузі збережуться.

"Ми зробимо все, що в наших силах, щоб це стало реальністю", - пообіцяв Пайєтт.

"Мета цих санкцій - змінити поведінку Росії і гарантувати, що Путін не матиме можливості, коли буде досягнутий певний мир, використати три-чотири роки для переозброєння та підготовки себе і своїх військових до третього етапу вторгнення в Україну", - додав він.

Минулого року США на чолі з іншими країнами G7 запровадили обмеження цін на нафту РФ, покликане уникнути дестабілізації на ринку, але зменшити доходи Кремля. Згідно з правилами, країни, що не входять до G7, можуть продовжувати купувати російську нафту, але повинні платити менше 60 доларів за барель, якщо хочуть використовувати західні кораблі або послуги страховиків. Безпосередній імпорт російської нафти до ЄС, США та інших країн G7 здебільшого зупинений.

Хоча ці заходи спочатку призвели до різкого падіння цін на російську нафту, Кремль знайшов нову мережу трейдерів і суден для обходу обмежень, що дозволяє йому продавати нафту покупцям, переважно в Індії та Китаї, за цінами, що перевищують запроваджений ліміт.

Значна частина цієї нафти транспортується за допомого "тіньового флоту", здебільшого застарілих танкерів, що ускладнює контроль за дотримання санкцій. Частина, однак, все ще перевозиться західними суднами, що працюють із західним страхуванням.

Пайєтт сказав, що США шукають "способи зробити цей тіньовий флот менш ефективним". Відповідаючи на запитання, чи підтримає Вашингтон заходи, які змусять західних страховиків вимагати більше інформації від вантажовідправників і проводити ретельнішу перевірку суден, що перевозять російську нафту, він відповів, що Штати стежитимуть за розвитком подій.

Попри стійкість російського експорту нафти минулого року, Вашингтон стверджує, що обмеження спровокували значні витрати для Кремля, а посилення контролю за їх дотриманням та нові санкції будуть продовжувати завдавати шкоди російським доходам.

"Мої колеги в Мінфіні, які займаються цим, дуже уважно вивчають питання про те, як ми можемо забезпечити подальшу ефективність цієї політики", - сказав Пайєтт.

У жовтні Вашингтон запровадив санкції проти двох компаній за порушення цінового ліміту – це перші обмеження пов’язані з контролем за дотриманням стелі цін, що змусило аналітиків і трейдерів очікувати шквал нових заходів проти окремих компаній і операторів.

У листопаді США також оголосили про санкції проти російського проекту з виробництва скрапленого природного газу, відомого як "Арктик СПГ 2", що стало першим прямим кроком проти можливості Москви експортувати газ.

Пайєтт сказав, що "перешкоджання майбутнім доходам Росії" настільки ж важливо, як удар по її поточних фінансах.

"Це має величезні геополітичні наслідки з точки зору того, як Кремль може поводитися на міжнародній арені, і здатності Росії використовувати свої енергоресурси як стратегічний актив, а також здатності Кремля продовжувати займатися реваншизмом проти своїх сусідів", - додав він.

Раніше повідомлялося, що РФ навчилася вправно обходити обмеження ціни на свою нафту і це змушує G7 та союзників шукати шляхи
 

Ще на цю тему