Як РФ продавала Іраку Ми-28НЭ, і чому це важливо в передачі зброї від Кремля до Ірану

09:40 30.11.2023

Як ці машини вже себе показали на Близькому Сході, і які з того можна зробити висновки
Іран уже почав отримувати авіатехніку від РФ, і при цьому йдеться не тільки про раніше згадувані Су-35 та Як-130, але й ударні вертольоти Ми-28 також.

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Це була заява заступника міністра оборони Ірану Махді Фарахі для видання Tasnim News.

Як і в плані тактичної авіації, так і в плані вертолітного парку це все для Ірану означає суттєве посилення. Бо армійська авіація Ірану досі опирається хіба що на парк вертольотів AH-1J Cobra (до 50 одиниць), та невизначену кількість одномісних гелікоптерів HESA Shahed 285 (на базі Bell 206).

HESA Shahed 285 та AH-1J Cobra в Ірані

Але тут цікаво, що Іран стане уже другим на Близькому Сході користувачем російських Ми-28. Першим став Ірак, і тут було б цікаво простежити для порівняння "бойову біографію" іракських Ми-28НЭ.

Ми-28 в Іраку: довго та ненадійно
The Military Balance 2023 вказує, що армійська авіація Іраку має в своєму розпорядженні 11 вертольотів Ми-28НЭ та чотири Ми-28УБ. Контракт на ці машини був підписаний в 2012 році, поставка вертольотів відбулась в 2014-2015 роках, для поставок Іраку росіяни не брали стройові машини, а виготовляли нові Ми-28.

Процес виготовлення Ми-28НЭ для Іраку, архівне фото з відкритих джерел

Багдаду ці російські ударні вертольоти були потрібні для боїв проти ІДІЛу. А от далі можемо простежити такий цікавий парадокс – російські пропагандисти лише в загальних рисах згадували про використання "аналоговнєтного" Ми-28 в боях проти ІДІЛу, а західні ресурси взагалі майже не звертали увагу на наявність таких вертольотів у розпорядженні Іраку.

Можливо, на певному етапі ще дав знати про себе типовий російський "маркетинг", за якого Москва продає "аналоговнєти", але не забезпечує сервісне обслуговування. Бо, наприклад, є повідомлення, що причині технічних проблем Ірак взагалі не використовував Ми-28 у боях в 4 кварталі 2021 року, а повернути у стрій ці вертольоти начебто вдалось уже в березні 2022 року.

Іракський Ми-28НЭ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Втім, наступну згадку про "іракські" Ми-28 можемо побачити уже за травень 2023 року, що ці вертольоти стоять фактично "прикуті до землі", бо РФ не змогла продати Іраку необхідні запчастини через санкції Заходу.


Як Іран може використати свої Ми-28
Зважаючи на те, що на території Іраку є проіранські парамілітарні формування, то навряд чи Тегеран міг бути не в курсі нюансів з іракськими Ми-28. Просто нюанс в тому, що машини такого класу крім РФ навряд чи б хто ще продав Ірану.

Іракський Ми-28НЭ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Відтак, якщо у випадку із Су-35 та Як-130 для Ірану все виглядає зрозумілим, то у випадку з Ми-28 історія може піти по двом варіантам – або іранці можуть якраз поспішити використати ці вертольоти в боях проти своїх ворогів, або ж навпаки – по мінімуму використовувати цей ресурс.

Окремо щодо можливостей РФ виготовляти Ми-28 в тому числі на експорт – одні рашистські джерела стверджують, що російський ВПК уже начебто здатен видавати по 20-25 машин цього типу на рік, інші – що це лише перспективний план із розрахунку на активізацію експортних замовлень на цю машину.

 

Іракський Ми-28УБ, архівне фото з відкритих джерел
 

Теми:

Ще на цю тему