Ліквідовано канал постачання компонентів для ударних дронів з ЄС до Росії – Нацполіція

20:40 15.11.2023

Слідчі Національної поліції України в результаті міжнародної операції ліквідували канал постачання компонентів для дронів-камікадзе (Shahed-136 та Mohajer-6) з Євросоюзу до росії.

Про це повідомляє пресслужба Нацполіції, пише Цензор.НЕТ.

Зазначається, що в ході досудового розслідування поліцейські отримали у справному стані два дрони, які окупанти використовують для обстрілів України - Shahed-136 і Mohajer-6.

Їх розклали на компоненти та за сприяння Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва Нацполіції встановили низку виробників високотехнологічної продукції, блоків управління та мікросхем із Євросоюзу та США, продукція яких потрапляла до росії для виробництва ударних дронів всупереч встановленим санкціям й обмеженням.

Усю зібрану інформацію через офіцера зв’язку від України в Європолі було скеровано до компетентних правоохоронних органів країн Євросоюзу.

"Першими на цей запит відгукнулася Служба розслідування фінансових злочинів Міністерства фінансів Королівства Нідерланди, розпочавши на основі отриманих матеріалів міжнародну операцію "Дрейк", - зазначили в Нацполіції.

У рамках операції був проведений комплекс слідчих та розшукових дій на території України та Нідерландів, за результатами яких були зібрані докази щодо російського підприємця, який постійно проживає на території Нідерландів і протягом останніх семи місяців в обхід санкцій постачає на територію рф мікросхеми для потреб збройних сил та оборонного комплексу країни-агресора.

З метою маскування своєї протиправної діяльності ділок використовував фіктивні фірми, зареєстровані на Мальдівах.

На підставі зібраних в рамках міжнародної операції "Дрейк" доказів суд міста Роттердам виніс фігуранту вирок - півтора року позбавлення волі та 200 тисяч євро штрафу.

"В результаті, канал надходження на території російської федерації критично важливих компонентів для військово-промислового комплексу для обстрілу України було блоковано", - додали у Нацполіції.
 

Ще на цю тему