Як Болгарія робила БМП-23 на шасі від МТ-ЛБ, і наскільки це було вдало(фото)

14:00 14.11.2023

Болгарська БМП-23, ілюстративне фото з відкритих джерел

Чи давала така розробка справжню масовість, і чи відповідає потребам сучасного війська

Як повідомляе Війсковій портал« DEFENSE EXPRESS»
Учора ми розповідали про те, що Болгарія купить одразу 183 колісні бронемашин Stryker, на поставку яких чекатиме 3 роки, щоб замінити свої БМП-1 та БМП-23 стандарту "Варшавського договору". А сьогодні хочемо розповісти саме про болгарську БМП-23, як цікавий історичний досвід по створенню бойової машини піхоти на шасі від МТ-ЛБ, котрий щось може підказати і в сучасних умовах для воюючої України.

Тим більш, що раз болгарська армія і до цього моменту тримає на озброєнні свої БМП-23 часів "Варшавського договору", значить у цих машин є свої цікаві деталі, на яківарто звернути увагу.

Працювати над БМП-23 болгарські конструктори почали наприкінці 1970-х років, коли характеристики БМП-1 уже перестали задовольняти потреби національної армії.

Як база від БМП-23 було обрано модифіковане шасі від МТ-ЛБ до САУ 2С1 "Гвоздика" саме для спрощення виробництва, оскільки болгарський ВПК вже на той момент розгорнув на своїх потужностях випуск самохідних артустановок цього типу.


Тому по суті внутрішня компоновка болгарської БМП-23 була в чомусь ідентична, як і на 2С1 "Гвоздика", тобто робоче місце механіка водія в передній частині корпусу, далі – моторно-трансмісійне відділення, ну а слідом відсік для 7 десантників.

Болгарська БМП-23, ілюстративне фото з відкритих джерел

Також цікаво, що болгари для БМП-23 дещо наростили бронезахист, порівняно із рівнем захисту шасі до 2С1 "Гвоздика", та наростили потужність двигуна ЯМЗ-238Н до 315 кінських сил (було 300 к.с.). Башта із 23-мм гарматою розташовувалась майже там же, де і башта на САУ "Гвоздика".

В підсумку, бойова маса БМП-23 складала 15,2 тонн, швидкість ходу – до 61 км/год по шосе та 4,5 км/год на плаву, екіпаж та десант – 3 та 7 осіб відповідно, озброєння – 23-мм гармата 2А14 та 600 пострілів до неї, 7,62 мм кулемет і ПТРК "Малютка".

 

Болгарська БМП-23, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але цікаво, що всього болгарський ВПК протягом серійного виробництва, яке тривало в 1980-х роках. зміг виготовити лише 115 машин БМП-23, із середнім темпом по 10 на рік.

Спроба в 1990-х роках запустити покращений варіант цієї машини, БМП-30 із баштою від радянської БМП-2, не вдалась через економічні причини.

Якщо болгарська армія, за даними The Military Balance 2023, досі тримає в строю 70 одиниць БМП-23, значить ці машини для болгарських військових мають вцілому задовільні характеристики. Але цю БМП болгарам не вдалось вивести на справді масове виробництво, в понад десяток машин за рік, а за кілька років їй на заміну прийдуть ББМ Stryker від США.

 

Болгарська БМП-30, фото - Massimo Foti
 

Ще на цю тему