Допомога Японії: названі пріоритетні напрямки підтримки України

13:40 14.11.2023

Посол Японії в Україні Мацуда Кунінорі заявив, що допомога Україні від Токіо у розмірі 7,6 мільярда доларів розподілена на кілька пріоритетних напрямків. Японія підтримує розмінування українських територій, відновлення та реконструкція інфраструктури та агропромисловий комплекс.

Про це повідомляє РБК-Україна.

“Мотивація дуже зрозуміла, і її сформулював прем’єр-міністр Кісіда у перший день вторгнення: те, що відбувається в Україні, будь-якої миті може статися з Далеким Сходом та Японією. Це дуже сильне послання, яке знайшло добрий відгук серед японських громадян”, – сказав посол.

Він наголосив, що через понад 600 днів з початку повномасштабного вторгнення національна підтримка політики прем’єра Японії щодо надання допомоги Україні все ще є дуже високою.

“Ми надаємо Україні підтримку у розмірі 7,6 мільярда доларів, яка включає бюджетну підтримку, технічну підтримку, гуманітарну підтримку тощо. Ми також надаємо Україні нелетальну військову допомогу, включаючи безпілотники, обладнання для особового складу тощо”, – розповів Кунінорі.

Посол звернув увагу, що допомога у розмірі 7,6 мільярда доларів спрямована у декількох пріоритетних напрямках:

розмінування та вивіз уламків;
відновлення та реконструкція базової інфраструктури, включаючи, зокрема, енергетичний сектор;
підтримка агропромислового комплексу;
допомога у боротьбі з корупцією, з судовою реформою, у зміцненні державного управління.

Ще на цю тему