Скільки часу може знаходить у небі російський МиГ-31 через який тривога по всій Україні(фото)

09:00 11.11.2023

МиГ-31 звісно оснащений системою дозаправлення у повітрі, але все впирається у реальність експлуатації, а не "паперові" значення ТТХ

Як повідомляе Війсковій портал «DEFENSE EXPRESS»
Так звані "ВКС" РФ почали збільшувати час перебування у повітрі літаків МиГ-31К, які є носіями Х-47 "Кинжал", через що тривалість повітряних тривог по всій Україні збільшується. Бо оголошується фактично з моменту зльоту літака, до його посадки.

Й, наприклад, сьогодні, 10 листопада, загальноукраїнська тривога тривала 03 години 37 хвилин. Ця, як пояснив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат під час телемарафону пов'язано з тим, що екіпажі МиГ-31К почали відпрацьовувати дозаправлення у повітрі.


Додавши, що на перших етапах тривоги взагалі були по 20 хвилин, бо тоді у "ВКС" РФ відпрацьовували лише зліт та посадку МиГ-31К. Потім російські льотчики почали навчальні польоти протягом 1,5 годин.

 

МиГ-31К

Звісно дозаправлення у повітрі дійсно може значно збільшити час у повітрі будь-якої машини. Але завжди є певна межа, яка впирається, як у ресурс техніки, так й у фізичні можливості людини. Але головним питанням все одно залишається, скільки часу МиГ-31К технічно може знаходитись у повітрі.


Точні характеристики МиГ-31К залишаються нерозголошеними, але цілком можливо взяти за основу параметри звичайного МиГ-31. Й в офіційних характеристиках від міноборони РФ зазначено, що максимальна тривалість польоту МиГ-31 з підвісними баками складає 3,6 години, з дозаправленням у повітрі - 7 годин.

 

Image 1
Але ці цифри викликають певні запитання. Справа в тому, що у 2016 році те саме міноборони РФ хизувалось тим, що МиГ-31БМ здійснив рекордний переліт без посадки з Красноярського краю до Астраханської області та вочевидь назад, бо заявлена дальність склала майже 8 тисяч кіломаетрів. Цю відстань літаки подолали за 7 годин та 4 хвилини. І це був абсолютний рекорд для МиГ-31 за тривалістю польоту не просто у РФ, а за всю історію експлуатації літака.


Водночас цікавіше інше, бо для польоту протягом 7 годин літакам знадобилось здійснити три дозаправлення від танкерів Ил-78. Двічі над Пермським краєм, який приблизно знаходиться на середині маршруту та один раз над Новосибірською областю. При цьому один Ил-78 може "залити під гирло" до шести МиГ-31 з двома підвісними паливними баками.

 

Ил-78 та пара МиГ-31

Тобто реальна дальність та тривалість польоту МиГ-31 у РФ відрізняється від "паперових" даних. Це звісно можливо пояснити цілим рядом моментів, включно з тим, що на дальність польоту прямо впливає навантаження літака, а також режими польоту. На останнє вказує й середня швидкість у 1140

км/год при крейсерській близько 950 км/год під час рекордного 7-годинного польоту МиГ-31

.Але у будь-якому випадку 7-годинні польоти для МиГ-31 є рекордними, а це означає, більш ніж епізодичним явищем. А у реальності, особливо якщо мова йде про МиГ-31К з "Кинжалом", запуск якого вимагає виходу на висотний та форсажним режим, який активно вижирає паливо.

Особливо, якщо розуміти навантаження на пілотів винищувача під час таких тривалих польотів. А також пам'ятати про рівень надійності головної проблеми МиГ-31 у вигляді двигунів Д-30Ф6, пожежі яких є основною проблемою катастроф цих літаків. Й нагадаємо, що РФ втратила мінімум шість МиГ-31 з 2022 року.

Теми:

Ще на цю тему