Проти 25-річної кримчанки Еміне Зекер'яєвої порушили кримінальну справу

16:00 09.11.2023

Російські силовики порушили кримінальну справу проти кримської татарки Еміне Зекер'яєвої. 

Як повідомляє «Кримська солідарність», її звинувачують у «неповідомленні про злочин», пише Крим.Реалії.

За версією російських слідчих органів, у 2016 році Зекер'яєва спілкувалася у соцмережі «ВКонтакте» з громадянкою України, яка перебуває на території Сирії, і не повідомила про це листування російські спецслужби та правоохоронні органи. Дівчина, вважають силовики, входила в збройне формування, яке має цілі, що «суперечать інтересам РФ».

Адвокат Еміль Курбедінов вважає, що спецслужби та інші органи слідства намагаються задіяти через такі кримінальні справи звичайних громадян і формують узаконену практику доносів.

«Щоб громадяни просто робили оперативну роботу співробітників ФСБ і повідомляли про будь-який підозрілий факт, про будь-яку розмову щодо сфери розслідування ФСБ. Сама ця стаття не витримує жодної критики – вона написана у такій розмитій формі. Її застосування у суді ще більше ускладнює захист у такій категорії справ. Зрозуміло, коли йдеться про явні злочини, коли людина бачить, що десь захопили заручників чи щось мінують, тут ще можна говорити про те, що була якась подія і про неї не розповіли. Але у випадку з Еміне все не так», – пояснив Курбедінов.

Санкція статті, за якою обвинувачують Зекер'яєву, передбачає покарання у вигляді штрафу в розмірі до ста тисяч рублів або в розмірі заробітної плати чи іншого доходу засудженого за період до шести місяців, або примусових робіт на строк до одного року, або позбавлення волі на той же термін.

«Думаю, що це утиски та залякування кримських татар, кримських мусульман. Для них нічого не варто через стільки років завести справу без доказів. За фактом на мене було порушено кримінальну справу відразу після обшуку в моєму будинку, який провели в серпні, але мені про це не було відомо 2 місяці», – прокоментувала Зекер'яєва.

Вранці 7 серпня стало відомо, що у Старому Криму провели обшук у будинку 30-річного кримського татарина Асана Зекер'яєва. Після цього чоловіка відвезли у невідомому напрямку. Пізніше стало відомо, що родину Зекер'яєва привезли до Старого Криму – за місцем їх проживання знову відбувався обшук. Будинок оточили озброєні люди та бронеавтомобілі.

Після обшуку затриманого Асана Зекер'яєва разом із дружиною Еміне Зекер'яєвою відвезли до Сімферополя.
 

Ще на цю тему