СБУ виявила спробу незаконно вивезти з України обладнання для винищувачів МіГ-29

08:20 09.11.2023

СБУ затримала трьох чоловіків, які хотіли вивезти з України запчастини до бойових літаків, зокрема до винищувача МіГ-29. 

Організатором схеми виявився мешканець Харкова, він розміщував оголошення про продаж авіакомплектуючих в інтернеті, повідомляє ZN.UA з посиланням на Службу безпеки України. 

За даними слідства, зловмисники хотіли продати азійським замовникам авіаційний прилад до авіадвигунів на майже 2,5 млн грн. Цей прилад викрали із заводу "Мотор Січ". 

“Цей прилад є невід'ємною частиною новітнього українського авіаційного двигуна, яким комплектуються китайські надзвукові навчально-бойові літаки”, – уточнили в Харківській обласній прокуратурі.

Так само ділки хотіли вивезти з України радіолокаційний блок для винищувачів МіГ-29 для розпізнавання літаків у режимі “свій-чужий” системою ППО.

На Одещині один із фігурантів хотів переправити авіапродукцію до однієї з країн Східної Азії через невизнане Придністров’я. Ділок сховав її у технологічних порожнинах власного авто. Співробітники СБУ затримали його.

Під час обшуків за адресами проживання фігурантів СБУ знайшла велику кількість агрегатів до авіаційної техніки українського виробництва, яка була підготовлена до відправки за кордон.

На підставі зібраних доказів трьом затриманим повідомили про підозру за порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю, за ч. 1 ст. 333 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, російські техніки могли навмисно саботували експлуатацію винищувачів МіГ-29 радянського виробництва у Словаччині, які країна планувала передати Україні. У двигунах літаків були деталі, до яких мали доступ словацькі техніки, а також були деталі, до яких мали доступ лише російські техніки.
 

Ще на цю тему