РФ розконсервувала рідкісний висотний літак М-55 "Геофизика", на який поставили контейнер від Су-34(фото)

09:40 06.11.2023

Цей літак створювався за радянських часів саме як висотний розвідник для ракетних ударів

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Увідкритому доступі з’явилось фото, з якого випливає, що росіяни розконсервували та поновили польоти рідкісного висотного літака М-55 "Геофизика", що виконуються з аеродрому "Раменское" під Москвою.

Під крилом цього літака було помічено спеціальний контейнер, ймовірно - УКР-РТ із апаратурою радіотехнічної розвідки. Вперше такий контейнер було помічено під Су-34 під час маневрів армії РФ "Запад-2021" два роки назад.

М-55 "Геофизика" ймовірно з контейнером апаратури радіотехнічної розвідки УКР-РТ, осінь 2023 року, зображення з відкритих джерел

М-55 "Геофизика" привертає увагу в першу чергу тому, що це літак створений ще за радянський часів саме як висотний розвідник для проведення ракетних ударів.

Якщо детальніше – ще в 1960-х роках Радянський Союз почав конструювати висотний літак під індексом М-17 "Стратосфера" для перехоплення американських літаків-розвідників U-2 або ж висотних аеростатів. Але вперше підняти цей літак у повітря вдалось лише у 1982 році, коли тематика висотних аеростатів актуальність втратила.


На цьому тлі радянські функціонери прийняли рішення перепрофілювати проект на висотний літак-розвідник для наведення ракет, зокрема для радянського ОТРК "Ока" (знятий з озброєння), своєрідного "попередника" ОТРК "Искандер". Новий проект отримав індекс М-55 "Геофизика", перший політ літака цього проекту відбувся уже в 1988 році.


М-55 "Геофизика", ілюстративне фото з відкритих джерел

Відомо, що всього було виготовлено до 5 таких літаків, котрі з 1996 року були "конвертовані" для проведення наукових експериментів цивільного характеру, зокрема по вивченню стратосфери між РФ та країнами Європи.

У 2017 році російські профільні ресурси повідомили про начебто постановку на консервацію М-55 "Геофизика", по причині "відсутності замовлень на наукові дослідження". Після чого будь-які згадки про літаки цього типу у відкритому доступі "загубились" до вчорашнього дня.

 

М-55 "Геофизика", ілюстративне фото з відкритих джерел

Сам факт відновлення польотів на М-55 "Геофизика" може бути пов’язаний як і з роботами по відпрацюванню бортової апаратури для тактичної авіації "ВКС РФ", так і може бути спробою відпрацювати використання цього літака за початковим призначення – тобто розвідка для виконання ракетних ударів.

Відомі характеристики літака М-55 "Геофизика":

довжина фюзеляжу – 22,67 метрів;
розмах крила – 37,4 метри
максимальна злітна маса – 23,4 тони, зокрема корисне навантаження – до 2000 кг;
екіпаж – 1 особа;
максимальна швидкість польоту – 743 км/год на висоті 20 км;
максимальна висота польоту – 21,5 км;
практична дальність польоту – 1220 км.

М-55 "Геофизика", ілюстративне фото з відкритих джерел

Теми:

Ще на цю тему