Росія витратила $55 млн на дестабілізацію в Молдові – спецслужба

18:20 03.11.2023

Росія намагається вплинути на результати майбутніх місцевих виборів у Молдові за допомогою злочинного угруповання, яким керує олігарх-утікач Ілан Шор.

Про це заявив на пресконференції глава молдовської Служби інформації та безпеки Олександр Мустяце, повідомляє Цензор.НЕТ з посиланням на NewsMaker.

"Дані Служби інформації та безпеки засвідчують підготовку і реалізацію на території Молдови, починаючи з другої половини 2022 року, диверсійного сценарію зовнішнього втручання з метою насильницького повалення демократичного уряду та захоплення політичного контролю за кримінальними угрупованнями, що підпорядковуються іншим країнам. Організатори цього сценарію афілійовані зі структурами, які відповідають за розробку та реалізацію політичних технологій у РФ, пов'язаними з адміністрацією президента росії та російськими спецслужбами. Авторами цього сценарію на території Молдови є учасники організованої злочинної групи, яку очолює Ілан Шор", - заявив Мустяце.

За його словами, в цьому задіяні кілька політичних сил, зокрема партія "Шанс", кандидати від якої під час виборчої кампанії пообіцяли реалізувати кілька соціальних та інфраструктурних проєктів, у яких брав участь громадянин Росії та Ізраїлю Ігал/Ігор Швед.

"Сума фінансування, імовірно передана "спонсором" Ігалом Шведом, становить € 1 032 737 та $280 тис. Під час розслідування встановлено, що гроші на рахунках Шведа в Казахстані надходили з росії від громадянина Молдови та Російської Федерації Віктора Гуцуляка, який тісно пов'язаний з Іланом Шорм та одним із російських олігархів", - сказав Мустяце.

За його словами, за останні два роки росія витратила 1 млрд леєв (55,2 млн доларів), щоб дестабілізувати ситуацію в Молдові.

СІБ підготувала докладну доповідь про спроби росії дестабілізувати ситуацію в Молдові за допомогою злочинного угруповання Шора. Звіт направили до Центральної виборчої комісії, Наццентру боротьби з корупцією та Генеральної прокуратури.
 

Ще на цю тему