Експорт аграрної продукції збільшився за місяць на 15% 

10:00 03.11.2023

У жовтні 2023 року Україні вдалося експортувати 4,8 млн тонн аграрної продукції, що на 15% більше аналогічного показника попереднього місяця.

Про це йдеться в повідомленні асоціації "Український клуб аграрного бізнесу", пише Бізнес.Цензор.

Там зазначили, що потрібно врахувати, що не вся продукція встигла фізично перетнути кордон і значна кількість транспорту ще стоїть в чергах на виїзд.

Зростання обсягів експорту, що спостерігається в жовтні 2023 року, вдалося досягти незважаючи на проблеми з маршрутами через річкові порти Дунаю – традиційне сезонне мілководдя, яке перешкоджає заходженню суден більшої тоннажності та зменшує навантаження на баржі. Зокрема, частково в збільшені експорту допомогло долучення ще одного каналу експорту – морських портів Одеської області, які зараз функціонують в межах тимчасового морського коридору. Однак, як зазначили в УКАБ, обсяги експорту цим каналом дуже далекі від довоєнних показників.

Щодо структури експорту продукції в жовтні 2023 року, то вона виглядала наступним чином:

  • зернові культури: 2,5 млн тонн (пшениця – 52%, кукурудза – 45%, ячмінь – 3%). Зростання до показника минулого місяця: +20%;
  • олійних культур – 914 тис. тонн (ріпак – 48%, соєві боби – 48% та насіння соняшнику – 3%). Зростання: +4%.
  • рослинні олії – 508,7 тис. тонн (соняшникова олія – 80%, ріпакова – 14% та соєва – 6%). Зростання: +6%.
  • макухи після вилучення рослинних олій – 491,5 тис. тонн (соняшникова – 86%, соєва – 14%). Зростання: +18%.

Порівняно з попереднім місяцем зріс експорт кукурудзи та соєвих бобів, збір яких зараз активно триває.

В УКАБ зазначили, що, хоч і спостерігається зростання обсягів експорту, вони залишаються недостатніми для вивезення того врожаю, який цього року зібрала Україна. Для відносно нормального функціонування аграрного ринку за місяць Україна має експортувати близько 6 млн тонн продовольства, бажано морськими шляхами, де менш дорога логістика.
 

Ще на цю тему