Молдова не акредитувала російських спостерігачів на місцевих виборах від ОБСЄ

13:20 01.11.2023

Росія повідомила, що ЦВК Молдови відмовила в акредитації кільком «російським короткостроковим спостерігачам при ОБСЄ».

Постійне представництво РФ в ОБСЄ 31 жовтня опублікувало заяву у зв'язку з цим, повідомляє Європейська правда з посиланням на Newsmaker.

«Через антиросійську зашореність офіційний Кишинів не вперше зловмисно порушує міжнародні зобов'язання в електоральній сфері, ухвалені в рамках ОБСЄ. (...) Вимагаємо від влади Молдови повернутися до сумлінного виконання своїх зобов'язань в електоральній сфері, а керівництва БДІПЛ – вжити термінових заходів для виправлення ситуації», – ідеться в заяві російського представництва в ОБСЄ.

ЦВК Молдови акредитувала 401 міжнародного спостерігача. У складі міжнародних спостерігачів від БДІПЛ ОБСЄ немає жодного громадянина Росії.

Голова відділу ЦВК Молдови зі зв'язків із громадськістю Родіка Сирбу прокоментувала відмову в акредитації російським короткостроковим спостерігачам при ОБСЄ.

«Компетентні органи держави консультуються щодо списку призначених спостерігачів. У компетентних органів є право висловлювати думку щодо призначених спостерігачів. У цьому випадку Центральній виборчій комісії порекомендували утриматися від акредитації певних осіб», – зазначила Родіка Сирбу.

У комісії зазначили, що кількість спостерігачів, яким відмовили в акредитації, незначна. «Такі випадки вже були в практиці ОБСЄ. Водночас ЦВК не коментує мотивів, які лежали в основі цього рішення, оскільки це входить до компетенції органів державної влади», – сказала Родіка Сирбу.

Місцеві вибори у Молдові пройдуть 5 листопада.
 

Теми:

Ще на цю тему