Родичі підсанкційного російського міністра продають нерухомість у Чехії

11:40 01.11.2023

Родина міністра освіти Росії Сєргєя Кравцова, який потрапив під санкції Євросоюзу, США, Великобританії та інших країн, позбавляється від активів у Чехії. 

На це майно країна не встигла накласти арешт. На думку аналітиків, у цьому питанні чеська влада повинна діяти швидше, пише ZN.UA.

За даними CT, влітку родичі продали квартиру в Карлових Варах, яка була записана на батьків і брата міністра. Після початку повномасштабного вторгнення в Україну вони вже позбулися деяких будинків і земельних ділянок у Карловарському краї, які придбали до лютого 2022 року.

Нещодавно Кравцови продали квартиру в карловарському районі Драговіце, співвласником якої був брат міністра, чий дозвіл на постійне проживання в Чехії анулювали.

Експерти кажуть, що держава повинна була б втрутитися в ці випадки - як це було у випадку з торговцем зброєю Борисом Обносовим, коли влада заарештувала майно на ім'я його зятя.

«Тут дійсно потрібно діяти швидко. Існує ризик, що ці особи позбудуться свого майна до того, як ми зможемо запровадити санкції», - попереджає аналітик Лукаш Краус.

Водночас журналісти зазначають, що Управління фінансового аналізу (FAU) не коментує конкретні випадки і загалом підкреслює, що діє відповідно до законодавства.

Мати російського міністра Алла Кравцова залишила без відповіді питання, чи погоджується вона з позицією сина щодо війни Росії проти України, яке він називає «спеціальною воєнною операцією».

«Ви повинні розуміти, що я думаю», - сказала вона про власну позицію щодо російського вторгнення.

Батько Кравцова, який також живе в Карлових Варах, був радянським інженером, який працював над створення ракети-носія надважкого класу «Енергія», котру мав виводити на орбіту корабель «Буран».

Журналісти вказують, що в будинку, де живуть батьки нинішнього міністра освіти Російської Федерації, також розташовувалася компанія Ultra Computers, яку сім’я заснувала кілька років тому. За словами Кравцової, вона використовувалася для здачі в оренду квартир і вже давно не існує. Кравцови позбулися землі у квітні минулого року, коли продали свою літню резиденцію в Бечові-над-Теплом. За словами місцевих жителів, російський міністр приїжджав туди на відпочинок.

На думку аналітиків, росіяни почали активніше позбуватися нерухомості в Чехії, особливо в курортних містах, не лише на початку повномасштабного російського вторгнення в Україну у 2022-му, а й після незаконної анексії Криму в 2014 році.

Нагадаємо, Сєргєй Кравцов потрапив під санкції, зокрема за причетність до незаконного вивезення дітей з території України.
 

Ще на цю тему