Міноборони Румунії пропонує суттєво розширити повноваження військової розвідки

20:40 26.10.2023

Міністерство оборони Румунії опублікувало проєкт закону, який пропонує перетворити військову розвідку на секретну службу зі статусом юридичної особи з повноваженням створювати компанії та здійснювати спостереження, перехоплення і обшуки.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на румунський портал G4Media.

Законопроєкт, опублікований оборонним відомством, передбачає, що Головне управління військової розвідки Румунії (DGIA) залишиться в підпорядкуванні Міноборони, але зможе залучати кошти з "інших законних джерел", тобто створювати компанії, в яких буде акціонером.

Крім того, військова розвідка Румунії зможе здійснювати спостереження, перехоплення комунікацій і обшуки за наявності судового ордера, тоді як у чинному законі таких повноважень вона не має.

Ще одним нововведенням законопроєкту є те, що Головне управління військової розвідки Румунії зможе наймати на роботу цивільний персонал – зокрема, ІТ-спеціалістів для посилення кіберспроможностей.

Водночас Міноборони Румунії пропонує механізм парламентського контролю над роботою Головного управління військової розвідки: щорічно або на вимогу парламенту міністр оборони має подавати звіти про його роботу.

У пояснювальній записці Міноборони Румунії зазначає, що законопроєкт "забезпечує чітке розмежування завдань від завдань Генерального штабу", посилаючись на "турбулентний і непередбачуваний геополітичний контекст" та "вимоги євроатлантичних партнерів".

Проєкт просуває міністр оборони Румунії Анджел Тилвар, чий батько, зауважує G4Media, до грудня 1989 року очолював контррозвідку комуністичної таємної поліції.