Євросоюз надає Молдові фінансову допомогу на €72,5 мільйона

11:20 26.10.2023

Єврокомісія оголосила сьогодні про рішення виділити Молдові €72,5 мільйона для підтримки економіки цієї країни, яка була важко уражена наслідками військової агресії Росії проти України.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена 25 жовтня на сайті Європейської комісії.

«Європейська комісія надасть €72,5 мільйона фінансової допомоги для Республіки Молдова, в рамках триваючої операції з макрофінансової підтримки країни. Сьогодні Молдова отримала кредит на 50 мільйонів, і додаткові €22,5 мільйона в грантах надійдуть в країну до кінця місяця», - йдеться у повідомленні.

Як зазначає Єврокомісія, ця допомога має на меті підтримати економіку Молдови, яка була важко вражена наслідками російського вторгнення в Україну, та все ще долає виклики у сфері енергетичної безпеки. Цей фінансовий внесок ЄС допоможе Молдові покрити частину фінансових потреб у 2023 році, підтримати макрофінансову стабільність та продовжувати реформи, в контексті триваючих програм МВФ для Молдови, та допоможе країні на шляху європейської інтеграції.

Як зазначається, операція ЄС з надання макрофінансової допомоги для Молдови в цілому передбачає виділення €295 мільйонів, включаючи €220 мільйонів в формі кредитів, та €75 мільйонів у формі субсидій.

В рамках цієї ініціативи до кінця жовтня Молдова отримає допомогу на загальну суму €172,5 мільйона. Подальші виплати будуть залежати від прогресу у виконанні умов, що пов’язані із прогресом у просуванні необхідних реформ.

Як повідомлялося, з початку російського вторгнення в Україну Молдова виявляє дієву солідарність з Україною, та приймає десятки тисяч українських біженців. Наслідком такої принципової позиції Молдови стало зростання тиску з боку Росії, зокрема, у сфері енергопостачання, а також спроби проросійських сил підірвати політичну стабільність в країні.

У червні 2022 року Молдова, разом з Україною, отримала статус країни-кандидата на членство в ЄС. Єврокомісія здійснює послідовні кроки із підтримки політичної та економічної стабільності в країні, яка опинилася в епіцентрі масштабних геополітичних зсувів, що пов’язані із російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему