Путін перевів економіку РФ на воєнні рейки. Це матиме негативні для неї наслідки – Reuters

08:40 26.10.2023

Економіка Росії перейшла через збільшення військових видатків у фазу перегріву. РФ не вистачає кваліфікованих працівників, рубль слабшає, а державний економічний сектор стає менш ефективним і більш корумпованим.

Про це пише Reuters, повідомляє Цензор.НЕТ.

"Його війна проти України може розгортатися не за планом, але президент Володимир Путін все ще може стверджувати, що російська економіка працює, як він каже, "краще, ніж очікувалося раніше". Таке недооцінювання є незвичайним для кремлівського лідера: через жорсткий ринок праці та інфляцію, яка не має ознак спаду, російська економіка фактично перегрівається", - йдеться в публікації.

В Reuters зазначають, що російська влада переводить економіку в режимо повного фінансування війни. Може здаватися, що це стимулює економіку. ВВП Росії в 2023 році, за даними МВФ, збільшиться на 2,2%, безробіття - на історично низькому рівні 3%. Також хорошим показникам сприяє поступова адаптація російської економіки до захидних санкцій.

Та Reuters припускає, що "російська військова економіка перегрівається на пороховій бочці", а у середньостроковій перспективі Росії загрожує серія "бомб сповільненої дії":

  • "відтік мізків" через масову еміграцію кваліфікованих кадрів;
  • слабкий неконвертований рубль;
  • збільшення малоефективного і корумпованого державного сектору економіки.

"Перспективи Росії, коли військові видатки почнуть скорочуватися, похмурі. Частковий обхід санкцій не компенсує втрату технологій з Європи чи США. Скорочення інвестицій у школи та освіту через те, що пріоритет у державі надали збройним силам, призведе до скорочення продуктивності у середньостроковій та довгостроковій перспективі. А скорочення інвестицій у систему охорони здоров'я поглибить жахливу демографічну ситуацію", - йдеться в публікації.

Агентство підкреслює, що російська економіка вже відчуває напругу, і МВФ очікує скорочення зростання ВВП наступного року вдвічі - до 1,1%.
 

Ще на цю тему