Україна не продовжить контракт на транзит у ЄС російського газу – Нафтогаз

20:00 24.10.2023

НАК "Нафтогаз України" не може продовжити контракт на транзит російського газу до Європейського Союзу через Україну, який закінчується в кінці наступного року.

Про це заявив голова правління компанії Олексій Чернишов в інтерв'ю DW , інформує Цензор.НЕТ.

"Зараз ми не маємо можливості контракт продовжити, хоча ЄС може підняти це питання в найближчий місяць", - сказав керівник "Нафтогазу".

За словами Чернишова, єдина причина, чому Україна досі здійснює транзит російського газу, - підтримка країн Євросоюзу, "особливо країн, які не мають виходу до моря".

При цьому Чернишов закликав ЄС пришвидшити відмову від споживання російського газу, та зробити це раніше ніж до 2027 року, як планується.

На запитання щодо зростання імпорту російського скрапленого природного газу в ЄС після повномасштабного вторгнення РФ в Україну Чернишов відповів: "Підтримувати Росію, купуючи російський газ, сміховинно під час війни. І ми бачимо, що Росія використовувала природний газ і нафту як зброю. Вони використовували енергетику як зброю. І ми говоримо, що дешевий газ має свою ціну".

За його словами, ця ціна добре відома деяким європейським країнам і Україні також. "Тож, чим швидше ми відмовимося від загального споживання і використання російського газу, тим краще", - вважає Чернишов.

Водночас він визнав, що для припинення імпорту в ЄС російського газу потрібен час. "Ми всі розуміємо, що потужність і можливості отримати альтернативні постачання газу, особливо через LNG-термінали, обмежені", - зазначив голова НАК.

При цьому очільник "Нафтогазу" переконаний, що Україна в майбутньому може бути енергетичним хабом для ЄС.

"Ми всі знаємо, що Україна має дуже важливий і стратегічний актив - підземні сховища газу. Найбільший, до речі, в Європі - 31 мільярд кубометрів. Цим можуть скористатися європейські країни", - наголосив Чернишов.
 

Ще на цю тему