Кабель зв’язку між Швецією та Естонією пошкодила «зовнішня сила» – міноборони Швеції

12:40 24.10.2023

Шведське Міністерство оборони підтвердило причетність сторонньої сили до пошкодження кабеля зв’язку, який пролягає на дні Балтійського моря між Швецією та Естонією.

Про це йдеться в заяві відомства, повідомляє Цензор.НЕТ

Як зазначило шведське оборонне відомство в короткому повідомленні, "було підтверджено, що телекомунікаційний кабель між Швецією і Естонією був пошкоджений через зовнішню силу або втручання".

"НАТО посилив свою присутність у Балтійському морі, розмістивши там тральник і посиливши повітряне спостереження", – додали там.

Нагадаємо, шведська влада заявляла, що виявила пошкодження підводного телекомунікаційного кабелю, прокладеного між Естонією та Швецією. Ймовірно, пошкодження сталось у той же час, коли був пошкоджений газогін Balticconnector між Естонією та Фінляндією.

Нагадаємо, в ніч проти 8 вересня фінський державний оператор газотранспортної системи повідомив про перекриття газогону Balticconnector через підозру можливого витоку газу. Згодом фінські ЗМІ повідомили, що у політичному й військовому керівництві Фінляндії допускають причетність Росії до цього інциденту. І естонські, і фінські слідчі розглядають пошкодження газогону як результат "впливу ззовні". Однак вони не знайшли ознак вибуху.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг пообіцяв "рішучу відповідь", якщо буде доведена навмисна атака на газопровід Balticconnector між Естонією та Фінляндією.

Естонські слідчі зі свого боку заявляли, що пошкодження було викликане "досить грубою силою".

Розвідка Естонії повідомляла, що серед кількох кораблів, що були в районі аварії, було російське вантажне судно "СГВ-Флот".
 

Ще на цю тему