ЗМІ: Туреччина не ратифікує членство Швеції в НАТО до рішення США надати їй F-16

15:40 16.10.2023

Туреччина зачекає з ратифікацією заявки Швеції на вступ до НАТО цього місяця, оскільки очікує на ознаки підтримки з боку США щодо її запиту на купівлю винищувачів F-16.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на два поінформовані джерела, пише Європейська правда.

За словами джерел, Анкара хоче рухатися в тандемі з Вашингтоном. Як очікують, Державний департамент звернеться до Конгресу за схваленням продажу Туреччині винищувачів F-16 на суму 20 млрд доларів та десятків модернізаційних компонентів.

"З огляду на відсутність довіри у питанні F-16 та Швеції, Туреччина не поспішає ратифікувати заявку НАТО і шукає знак, що водночас Сполучені Штати також роблять кроки", – сказав посадовець з керівної партії президента Туреччини Ердогана "ПСР".

Друге джерело, знайоме з американсько-турецькими переговорами, повідомило, що попередню пропозицію, за якою одна сторона робить кроки до ратифікації членства Швеції в НАТО, а інша – до схвалення продажу F-16, відклали.

Як йдеться у матеріалі, турецькі посадовці та іноземні дипломати кажуть, що Ердоган не поспішає з ратифікацією особливо після вибуху в Анкарі в день відкриття парламенту та після збиття Сполученими Штатами турецького дрона на півночі Сирії.

Тоді відповідальність на себе за вибух взяла курдська партія PKK, на що Анкара відповіла збільшенням ударів в Іраку та Сирії по курдських бойовиках, деяких із них підтримують США. 

Після інциденту зі збиттям турецького безпілотника військами США, за словами другого джерела, дискусії щодо американсько-турецької пропозиції рухатися паралельно у своїх кроках затихли. Хоча Білий дім схвалює продаж винищувачів F-16, у Конгресі існують заперечення щодо затягування Анкарою розширення НАТО та ситуації з правами людини в країні.

Ще одна потенційна напруга в американсько-турецьких відносинах виникла минулого тижня у зв'язку з операцією Ізраїлю проти ХАМАС. Ердоган, який давно підтримує палестинців і рішення про дві держави, заявив, що американський авіаносець, який прибув у східне Середземномор'я, мав намір вчинити "серйозні масові вбивства" в секторі Гази.
 

Ще на цю тему