Судна з українським та російським зерном зіштовхнулися у берегів Туреччини – коментар Андрія Клименко / Фото

15:00 14.10.2023

У Мармуровому морі ввечері 12 жовтня поблизу берегів острова Мармара (Туреччина) судно з російським збіжжям протаранило судно, що везло зерно з України.

За даними MarineTraffic, балкер Asomatos, що прямував з росії, врізався у суховантаж Haje Halimeh з українською пшеницею під час обгону. Внаслідок аварії корма Haje Halimeh отримала суттєві пошкодження. Правий бік і ніс Asomatos був пом’ятий та подряпаний. 

Ситуацію щодо зіткнення зерновозів у Мармуровому морі 13 жовтня прокоментував керівник Моніторингової групи «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» Андрій Клименко у Фейсбуці:

«Турецький суховантаж з українським зерном HAJE HALIMEH, ІМО 8214889, DWT: 13286 t, Length Overall x Breadth Extreme: 130 x 20 m, вийшов 26.09.2023 з Ізмаїла, порт призначення невідомий.

Грецький балкер з російським зерном ASOMATOS, IMO: 9289855, DWT: 28498 t, Length Overall x Breadth Extreme: 169.26 x 27.2 m, вийшов орієнтовно 10.10.2023 з рейдової перевалки на південь від Керченської протоки, порт призначення IL HFA HAIFA.

Грецький балкер після 00:00 13.10.2023 вдарив в корму турецького судна, в якого є суттєві пошкодення. HAJE HALIMEH одразу повернув і своїм ходом дістався якірної стоянки порту Текірдаг. Грецький балкер, судячи з усього, намагався продовжувати йти в напрямку протоки Чанаккале, але після наказу турецьких морських структур теж повернув туди і став на якір поруч.

Гадати про інші обставини - марна справа. Турецькі морські служби компетентні в таких випадках. Розберуться.

Подібні НП - не є рідкістю в Мармуровому морі, там водночас перебувають сотні суден. А тут ще ніч... Звичайно, є символічний контекст, але тут він, скоріше за все, ні до чого»

Наразі обидва судна направили у Текірдаг і поставили на якір для оцінки збитків.

Фото з сайту usm.media

* * *

Ця публікація створена за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine). Зміст публікації є виключною відповідальністю авторів і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Ще на цю тему