Затримано директора заводу в Дніпрі, який продавав РФ системи водопостачання для воєнних баз

09:00 14.10.2023

Служба безпеки ліквідувала на Дніпропетровщині злочинну схему продажу до Росії стратегічно важливих деталей для систем водопостачання критичної та військової інфраструктури. 

Учасники оборудки приховано переправляли до країни-агресора оптові партії трубопровідної арматури (дискових затворів) для регулювання потоку рідин в інженерних мережах. Про це повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на пресслужбу СБУ та Офісу генпрокурора.

Як зазначається, ця продукція була необхідна російським замовникам для облаштування військових баз та пунктів тимчасової дислокації окупаційних угруповань на території РФ та у тимчасово захоплених регіонах України.

За даними слідства, після початку повномасштабного вторгнення РФ службові особи заводу з виготовлення арматурної продукції налагодили схему її постачання до країни-агресора. Серед основних товарів були комплекти дискових затворів "Ду1200", які використовувались під час будівництва, зокрема об’єктів гідроенергетики у Росії. 

"За наявними даними, протягом 2022 року ділки незаконно експортували до Росії декілька партій арматурних комплектуючих на більше ніж 2 млн грн. Як встановило слідство, до організації незаконної діяльності причетний директор спеціалізованого підприємства у Дніпрі та його підлеглий", - повідомляють у пресслужбі СБУ.

Зазначається, що для реалізації оборудки вони залучили декілька підконтрольних компаній на Середньому Сході, які закуповували товар дніпропетровського заводу нібито для власних потреб. Але після одержання українського обладнання переправляли його до Росії. Для маскування "схеми" її організатори вносили неправдиві відомості до звітної та фінансово-господарської документації.

У пресслужбі ОГП додають, що під час обшуків в офісах та виробничих приміщеннях заводу виявлено комп’ютери з доказами незаконної діяльності, документи первинного бухгалтерського обліку, мобільні телефони з листуванням, що підтверджують експорт товарів на адресу РФ.

На підставі зібраних доказів повідомлено обом фігурантам про підозру за ч. 2 ст. 28, ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Наразі вони під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення до відповідальності винних осіб. Зловмисникам загрожує до 12 років з конфіскацією майна. Також накладено арешт на корпоративні права та банківські рахунки директора заводу.
 

Ще на цю тему