Засновникам радикальної проросійської організації в Криму оголосили підозру

16:20 10.10.2023

Засновникам радикальної проросійської організації в Криму, які сприяли окупації українських територій, повідомили про підозру.

Про це у Фейсбуці повідомляє пресслужба Вінницької обласної прокуратури, передає Укрінформ.

«За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури повідомлено про підозру у закликах до насильницької зміни конституційного ладу й захоплення державної влади в Україні з використанням медіа та у змові з групою осіб громадянину російської федерації та двом громадянам України (ч. 2 ст. 28 ч. 3 ст. 109, ч. 2 ст. 110 КК України)», - йдеться у повідомленні.

Згідно з повідомленням, на початку 2000-х років росіянин спільно з двома українцями заснували в АР Крим на базі місцевої культурно-просвітницької громадської організації спілку радикального проросійського спрямування «Русская община «Соболь» (без реєстрації юридичної особи). Після нападу РФ на Україну в 2014 році Європейський Союз включив цю організацію до санкційних списків, а уряд США визнав її терористичною.

Члени «общини» сприяли збройним силам російської федерації в анексії Криму та надалі – у бойових діях проти України.

Особливо активно вони провадили інформаційну діяльність, яку здійснювали через підконтрольні медіа та власні сторінки на вебресурсах. На широку аудиторію організація видавала текстові й аудіовізуальні матеріали із закликами до захоплення території України та приєднання її частин до складу РФ, а також пропаганду про так звану «сво» та її учасників – військовослужбовців РФ.

Зокрема навесні 2022 року організація поширила ідеологічну статтю «Рождение новой Таврической губернии» про підготовку «приєднання» Херсонщини й Запоріжжя до РФ. У грудні того ж року – «історичний» нарис про Бахмут, засновниками якого пропагандисти називають російських царів.

Протиправний зміст матеріалів підтверджено спеціальною експертизою.

За вчинення інкримінованих злочинів передбачено до 10 років позбавлення волі. Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.
 

Ще на цю тему