Ракетні програми можуть повністю зупинитися – виробник «Нептунів» і «Стугн» скаржиться на аудиторів

08:20 10.10.2023

Конструкторське бюро «Луч», що випускає, зокрема, ракетні комплекси «Вільха» і «Стугна», ракети «Нептун», протитанкові ракетні комплекси, скаржиться на постійні перевірки Держаудитслужби, через що ракетні програми можуть повністю зупинитися.

Держпідприємство закликає Кабмін і парламент ввести мораторій на перевірки підприємств оборонно-промислового комплексу до припинення воєнного стану на території України, пише Думська.

Зазначається, що через 10 днів після публічного звернення щодо помилковості висновків Держаудитслужби та пов'язаних із цим загроз, аудитори знову розпочали ревізію «окремих питань» діяльності «Луча». Зокрема, перевіряли включення прибутку до складу ціни на продукцію підприємства. Раніше Держаудитслужба звернулася до Міноборони з вимогою про стягнення отриманого підприємствами прибутку.

У «Лучі» наголошують, що вони за власні обігові кошти розробляють нові системи озброєння, ліквідовують наслідки ракетних ударів, відновлюють і замінюють пошкоджене обладнання та продукцію, здійснюють релокацію виробництва і нарощують виробничі потужності. Ці обігові кошти формуються прибутком, одержуваним, зокрема, від державних контрактів. Вимога Держаудитслужби щодо повернення прибутку є критичною для діяльності підприємства та ставить під питання виживання оборонно-промислового комплексу, зазначають у бюро.

«Вже третя за час воєнного стану перевірка ДАСУ викликає здивування та відволікає людські ресурси від розробки та виробництва озброєння. Дії ДАСУ щодо вилучення ресурсів у підприємств ОПК суперечать державній політиці та призведуть до критичних наслідків», — йдеться в офіційному зверненні конструкторського бюро.
 

Ще на цю тему