Голова місії МВФ перелічив зобов’язання, які слід виконати Україні

09:00 10.10.2023

Україна досягла суттєвого прогресу у виконанні зобов’язань за програмою розширеного фінансування з Міжнародним валютним фондом, але ще лишається важлива робота із виконання низки «маяків».

Про це заявив в інтервʼю «NV Бізнес» голова місії МВФ в Україні Гевін Грей, пише ZN.UA.

«Ми оцінюємо виконання програми меморандуму шляхом перевірки дотримання кількісних параметрів та структурних маяків. Якщо говорити про кількісні параметри, то станом на кінець червня всі вони були виконані. Це сигнал того, що керівництво України виконує всі зазначені параметри і просувається по визначеній траєкторії», - сказав він.

Натомість недопрацьованими залишаються так звані структурні маяки. Серед них Грей назвав необхідність прийняття нового статуту Оператора газотранспортної системи, вирішення законодавчим шляхом питання податкових перевірок бізнесу, а також розробка концепції щодо програми пільгового кредитування, відомої як 5−7−9, де мало би бути викладено бачення поліпшення її моніторингу та недопущення негативних наслідків для фінансового сектору внаслідок її реалізації. Також в МВФ очікують на внесення змін до закону про протидію відмиванню коштів і фінансуванню тероризму.

«Питання стосовно публічно значущих персон (PEP) мусить бути вирішено. … Важливо, аби закон дійсно повністю відповідав настановам FATF. І тут дуже важливо забезпечити ризикозважений підхід», - підкреслив голова місії.

Він зазначив, що оскільки країна перебуває у стані війни, деякі з необхідних реформ призводять до технічних викликів, а деякі до політичних. Окремі до обох.

Ще одним важливим маяком Грей назвав зміни, що будуть внесені до законодавства стосовно САП, а саме надання їй більшої інституційної автономії.

«Це ті структурні реформи, на яких я хотів би наголосити», - підкреслив він.

Водночас він додав, що проєкт бюджету на 2024 рік в остаточному варіанті має відповідати усім цілям, які у рамках програми встановила Україна. Насамперед параметрам сталості боргу та наявним фінансам, які можуть бути мобілізовані для забезпечення всіх цих завдань.

Гевін Ґрей зауважив, що міжнародна підтримка України поступово зменшуватиметься, тому державі потрібно розвивати власні внутрішні ресурси для самофінансування та зосередитись на посилення спроможностей збирати доходи — як податкові, так і митні.

Також МВФ турбують експортні перспективи України після призупинення чорноморської зернової ініціативи.

«Це ризик, який ми прораховували, і шкода, що він матеріалізувався. Тому зараз керівництву важливо вдатися до кроків, аби мінімізувати його і знайти інші альтернативні шляхи подолання цієї проблеми», - зазначив аналітик.

4-річну програму EFF було затверджено 31 березня цього року, а перший транш $2,7 млрд виділено на початку квітня. Плановий графік програми передбачає виділення Україні після першого траншу трьох траншів по SDR664 млн (близько $873 млн за поточним курсом) у середині червня та жовтня цього року і наприкінці лютого наступного за результатами першого, другого і третього перегляду, коли оцінюють виконання зобов'язань терміном на кінець квітня, червня і грудня цього року відповідно.
 

Теми:

Ще на цю тему