У Туреччині знайшли статую Александра Македонського / Фото

18:00 06.10.2023

Археологи виявили у Туреччині голову мармурової статуї Александра Македонського. 

Вона свідчить про те, що античний правитель був популярний через століття після своєї смерті, повідомляє Live Science, пише ZN.UA.

Статуї знайшли у верхніх ярусах руїн римського театру Конуралпе, неподалік західного узбережжя Туреччини. Вважається, що статуя була виготовлена у ІІ столітті нашої ери. Олександр Македонський помер у 323 році до нашої ери, тобто скульптуру виготовили понад 400 років після його смерті.

Дослідники вивчили мармурову голову і дійшли висновку, що це зображення Александра Македонського.

«[Він] зображений з глибокими і спрямованими вгору очима… і злегка відкритим ротом, що ледве оголює зуби. Два пучки волосся, розділених ззаду і з боків, схожі на левову гриву. Це зображення – унікальна зачіска Александра Великого», - йдеться у заяві чиновників муніципалітету Дюздже.

У руїнах театру знайшли фрагменти та інших статуй, наприклад, бога Аполлона та міфічного чудовиська Медузи.

Александр Македонський був популярною особистістю у стародавньому світі ще довго після своєї смерті у 32-річному віці у Вавилоні. Багато в чому його слава зберігалася завдяки його наступникам, які вихваляли його як ідеального правителя, якому вони прагнули наслідувати.

Статую знайшли у руїнах театру. Фото: Düzce Municipality

Хоча формально Александр сам не був греком, він був зачарований грецькою культурою і поширював її, коли розпочав кампанію військових завоювань на півдні та сході, кульмінацією якої стала поразка могутньої Перської імперії у серії битв між 334 р. до н.е. та 331 р. до н.е.

Як розповів історик з Кембриджського університету Пол Картледж, правителі пізніших часів також карбували монети із зображенням Александра Македонського, щоб узаконити своє правління.

Раніше археологи виявили в Іспанії мозаїку із зображенням горгони Медузи. Знахідку було зроблено в руїнах розкішного будинку римських часів на місці археологічних розкопок Уерта-де-Отеро.
 

Ще на цю тему