Молдова представила проєкт розвитку державного порту Джурджулешти вартістю $34 млн

15:00 05.10.2023

Молдова презентувала проєкт розвитку державного порту Джурджулешти в рамках національного плану реконструкції інфраструктури 5+. Урочиста презентація проєкту відбулася у минулий четвер, 28 вересня.

Як повідомляе видання « Порти Украіни» Порт Джурджулешти потребує інвестицій і серйозного плану розвитку на середньо- і довгострокову перспективу. Все, що ми зараз робимо, кардинально змінить логістику, транспортні можливості, спосіб транспортування у найближчі роки. У 2021 і 2022 роках Молдова експортувала 60-80% своїх товарів через інші порти, оскільки країні бракує перевантажувальних потужностей», — зазначив міністр інфраструктури та регіонального розвитку Молдови Андрей Спину.

За його словами, наявні портові активи здатні приймати і перевантажувати менше половини загального обсягу зерна, який експортує країна. Молдова у 2022 році експортувала 2,2 млн тонн зерна, і лише 710 тис. тонн, або 32%, було вивезено через власні портові потужності.

Завданнями проєкта розвитку державного порту Джурджулешти визначено збільшення щорічної пропускної здатності на 800 тис. тонн, залучення інвестицій і забезпечення молдовським експортерам логістичного каналу, альтернативного українським портам.

Проєкт розвитку передбачає будівництво і технчне оснащення нових об’єктів. Зокрема, планується будівництво зернових силосів місткістю приблизно 80 тис. тонн, облаштування нового причалу довжиною 150 метрів і глибиною 5 метрів, забезпечення зернонавантажувачами розрахунковою швидкістю 1,5 тис. тонн на годину.

Внутрішньологістичний компонент включає прокладку залізничних колій та облаштувавння залізничної станції розвантаження, будівництво стоянки для вантажівок, авторозвантажувальної станції та критих складів, забезпечення автокранами.

Окрім того, планується освоєння території 2,5 га під новий портовий термінал.


Проєкт планується реалізувати кількома етапами до 2028 року.

До середини 2025 року ми завершимо техніко-економічне обґрунтування та тендер, а до кінця 2025 року плануємо підписати контракт і залучити необхідне фінансування. Фактичне будівництво інфраструктури триватиме два роки — 2026-2027 роки. А з 2028 року порт працюватиме на максимальному потенціалі», — розповів Спину.

Орієнтовна вартість проєкту сьогодні становить приблизно $34 млн, або понад 600 млн леїв.

Проєкт буде реалізований за підтримки Міжнародної фінансової корпорації (IFC), яка допоможе підготувати технічну документацію, провести прозорий інвестиційний конкурс і структурувати інвестиційні операції.

Портовий комплекс Джурджулешти — єдиний порт Молдови, що має вихід до міжнародних водних шляхів і Чорного моря. Розташований на лівому березі річок Прут та Дунай поблизу кордону Молдови з Румунією та Україною. Портовий комплекс включає Міжнародний вільний порт Джурджулешти і державний пасажирсько-вантажний порт Джурджулешти.

Генеральним інвестором і оператором Міжнародного вільного порту Джурджулешти виступає компанія Danube Logistics SRL, яка повністю належить нідерландській компанії Danube Logistics Holding BV. Європейський банк реконструкції та розвитку володіє 100% групи компаній Danube Logistics.

Державним пасажирсько-вантажним портом Джурджулешти управляє державне підприємство Portul Fluvial Ungheni.

Міжнародний вільний порт Джурджулешти у 2022 році збільшив вантажообіг порівняно із 2021 роком на 30% — до рекордних 1,8 млн тонн.

Теми:

Ще на цю тему